For å åpne med tre fakta fra verden:
1. Veldig mange har kjøpt seg Android-telefon i år.
2. Veldig mange bruker Android-telefonen sin utelukkende til ringing og tekstmeldinger.
3. Det er synd.
Nå vil vi samtidig presisere at det selvsagt ikke er noe i veien for å handle seg en rimelig telefon du primært skal bruke til ringing og teksting, men da vil vi heller anbefale å følge denne guiden, da selv den billigste Android-telefonen er flere ganger dyrere enn den billigste basistelefonen.
Denne guiden er altså rettet mot deg som har gått over til Android, og som er interessert i å få mest mulig ut av telefonen din.
Sett telefonen opp mot Google
Noe vi opplever skremmende ofte er at folk viser oss Android-telefonen de har kjøpt (og gjerne brukt i noen uker), og at den ikke er knyttet til noen Google-konto.
Argumentene for å sløse fem minutter av livet ditt på å sette opp en Google-konto er mange.
Det viktigste punktet er at du må ha Google-konto for å få tilgang til Android Market, altså databasen der du kan velge og vrake i hundretusener av apps.
Du kan også bruke Google-kontoen til å synkronisere e-post og ta backup av kontaktene dine. Sistnevnte setter du umåtelig stor pris på når du en vakker dag ødelegger telefonen din.
I våre øyne kan en Android-telefon uten Google-konto i bunn og grunn sammenlignes med en PC uten programvare.
Beleilig nok har vi laget en guide som viser deg alt du trenger vite for å få Google-kontoen din operativ og på plass på mobilen:Slik setter du opp Android-telefonen din mot Google
Hold telefonen sprek
Når man har satt opp en Google-konto er det fort gjort å ta seg både én og ti turer inn på Android Market, og da kan det for eksempel skje at man laster ned en hel del apps.
Dette er det ingenting i veien med, da apps tross alt gjør dagen bedre. Men alt med måte. Om du går berserk på Market ti dager på rad og har startskjermen din full av widgets og andre ting som beveger på seg så er sjansen stor for at telefonen din samtidig er blitt grisetreg.
LES OGSÅ: 14 gode Android-widgets (ikke installer alle sammen)
Nå er det ikke nødvendigvis sånn at det er den ukritiske app-bruken din som er årsaken. Treghetene kan skyldes en app som låser seg, eller du kan ha gått i fellen og satt opp for mange tunge synkroniseringsløsninger.
Det kan også hende at telefonen bare har bestemt seg for å bli treg, tilsynelatende uten grunn.
Uansett er det ganske så enkelt å spreke opp en telefon som har begynt å hikke. Hopp inn i denne guiden for å lære hvordan.
Vi har for øvrig også en guide til hvordan du rydder opp i de rotete hovedmenyene dine, noe som kan være greit selv om telefonen er i form.
Få plass til greiene dine
Mange mobilbutikker i dag er helt avhengig av mersalg, altså salg av tilbehør til "hovedproduktene" sine, for å overleve. Det kan nesten virke som om mobilprodusentene er klar over og tar hensyn til dette. De fleste telefoner leveres nemlig med forholdsvis svakt spesifiserte minnekort.
Dette er ikke noe du skal klage over, for det er mersalget som gjør at butikkene rundtomkring kan kjøre harde priskriger og i praksis gå i null på å selge mobiltelefoner. Du får altså billigere mobil mot at du kan godta å betale for å få tilbehør som er noe mer enn "helt greit".
Og det er mange grunner til å investere i et nytt minnekort. Selv om det viktigste punktet selvsagt er at du får flere ganger større lagringskapasitet er det også store forskjeller på overføringshastighet.
I de aller, aller fleste tilfellene du kjøper ny mobiltelefon får du for eksempel med minnekort med klasse 4-spesifiseringen, og du kan mangedoble både hastighet og lagringsplass ved å investere i et klasse 6-kort til et par hundringser.
Alt du trenger vite om minnekort finner du i denne guiden
Få mer ut av livet
Du trodde kanskje at mobiltelefonen var det viktigste du hadde her i livet, og det har du nesten rett i. Men det finnes én ting som er viktigere, og det er god helse.
Med god helse blir du mer opplagt, sover bedre, tenker kjappere og blir bedre i Street Fighter IV.
Kort fortalt øker du livskvaliteten din betraktelig om du greier løsrive deg fra sofakroken noen ganger i uken.
Og for å komme i form kan du for eksempel bruke mobiltelefonen. Vi har skrevet en rekke forskjellige guider rundt dette temaet.
Om du lurer på hvordan du kommer i gang kan du lese denne artikkelen, mens du som skal bli verdens sterkeste mann (eller dame) kan ta en titt på denne app-testen.
Bli kvitt misunnelsen.
Om du er blant dem som ikke har Google-konto, spreket opp telefonen din, ordnet deg et minnekort fullt av musikk eller fått bedre livskvalitet - for eksempel fordi du ikke har smarttelefon - er det ingen grunn til å fortvile.
Å kjøpe en ny telefon kan kanskje høres ut som noe du gjør på fem minutter, men det er før du kikker litt rundt og finner ut at det haglet mobiltelefoner fra alle kanter det siste året. Og da er det greit å vite at vi har en guide for deg som lurer på hva du skal se etter.
Flere guider finner du på spektakulært vis i guide-seksjonen vår