T2

Slik får du superoppløsning

Morten Gulden
27. okt. 2008 - 07:40
Vis mer

“Oppløsning er oppskrytt - det er optikken som teller!”

Påstanden har vi hørt i årevis, spesielt etter at digitale kompaktkamera rundet 4 millioner punkter. Og det er faktisk stort sett sant.

Det er i dag ikke uvanlig å finne skjortelommekameraer med 8 eller 10 megapiksler oppløsning, noe som er overdrevent mye hvis målet er å skrive ut 10x15 cm postkort eller vise frem bildene på en skjerm.

Under slike forhold har kvaliteten på optikken langt større betydning for resultatet enn et par millioner piksler fra eller til.

Stort

Men hva hvis du vil ta ut bildene i stort format? Skal du ha optimal kvalitet på utskriften, må du regne med å kunne stille opp med 3-400 bildepunkter per tomme.

Et 10 megapiksels bilde bør dermed ikke skrives ut i større format enn drøyt 30x20 cm. Et A4-ark er til sammenligning 21x29.7 cm.

A3-skrivere med støtte for store ark finnes allerede i mange hjem, og langt større utskrifter kan kjøpes for en relativt rimelig penge fra byråer og nettjenester.

Men uten tilstrekkelig mange megapiksler i bildet ditt, blir resultatet uunngåelig kornete, samme hvilke Photoshop-triks du har i bakhånd.

Interpolering løser ingenting

Du kan godt få et bildebehandlingsprogram til å generere en versjon av bildet ditt med høyere oppløsning.

Photoshop vil uten problemer lage 40 megapiksler bilder fra et 10 megapiksler originalfoto. Resultatet vil riktignok inneholde fire ganger flere bildepunkter, men fysikkens lover er uoverkommelige; bildet vil likevel ikke inneholde mer informasjon enn før.

Bare Photoshops gjetninger om hvordan de “nye” bildepunktene bør se ut, basert på de gamle.

Du vil ikke, som i Hollywoods parallelle virkelighet, kunne zoome deg videre inn på detaljer som ikke var synlige i originalen. Dessverre.

Informasjon

Målet med å få oppløsning nok ut av et bilde til å kunne skrive det ut i virkelig stort format, krever altså at vi tilfører mer informasjon. Siden vi ikke har råd til et 40 megapiksler kamera (de er svindyre), kan vi bruke vårt eksisterende kamera - og heller ta flere bilder av samme motiv.

Selv ved bruk av stativ og fjernutløser på kameraet, i et vindløst, vibreringsfritt rom uten annet enn kalibrerte studiolys, vil nemlig lyset som treffer kameraet være forskjellig hver gang.

Eksponeringene ser for det blotte øye helt like ut, men hvert bilde er likevel unikt.

Og “slått sammen” inneholder de kollektivt langt mer informasjon om motivet enn hver for seg.

Vi har valgt programmet PhotoAcute til å gjøre prosesseringen. Det finnes til Mac og PC, har støtte for et rikt utvalg kamera- og objektivkombinasjoner, og er gledelig enkelt i bruk. Last ned en gratis demoversjon fra photoacute.net

Først en liten advarsel: Dette trikset fungerer naturlig nok bare med motiver som står noenlunde stille. Det er også lurt å bruke stativ.

Slik virker det

Etter å ha gjort ti eksponeringer av test-blomstervasen vår med et Nikon D80, under lysmessige vanskelige forhold, importerte vi dem i PhotoAcute Studio. Etter å ha latt programmet tygge dataene i en halvtime dukker det høyoppløste resultatet opp ved siden av ett av de originale bildene.

Sammenligningen avslører hvor mye mer informasjon vi har fått i vårt splitter nye 40 megapiksler bilde - etter vår mening forbausende mye mer. Om det matcher et 40 megapiksler kamera til noen hundre tusen kroner er vi usikre på, optikken alene på et slikt kamera vil tilsi langt bedre bildekvalitet.

At resultatet er langt bedre enn originalbildene er hver for seg, er likevel hevet over enhver tvil.

Mørke detaljer

Det er likevel i de mørkeste partiene på bildet denne teknikken avslører sin fortreffelighet. Siden bildet ble tatt i skumring med høy ISO, er de mørke partiene på originalene grøtete av støy.

Det ferdigprosesserte 40 megapiksels bildet har til sammenligning langt mindre grums - fordi støyen er forskjellig på alle originalene er den enkel å filtrere ut.

PhotoAcute støtter en rekke kameraer, og finnes i en egen versjon for mobiltelefoner.

Siden programmet også kan prosessere video, kan du snike deg til høyoppløste stillbilder selv uten fotoapparat - hvis du lar videokameraet filme samme scene i noen sekunder, har du nok informasjon til å kunne trylle frem blinkskudd når du kommer hjem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.