Statoil kjøpte seg inn i In Amenas -prosjektet allerede i 2003, og har delt operatørskap med BP og det algeriske nasjonale selskapet Sonatrach.
Prosjektet består av fire ulike gassfelt og prosesseringsfasiliteter i Tiguentourine, 25 kilometer utenfor byen In Amenas. Det er nettopp ved Tiguentourine gisselsituasjonen finner sted.
Ifølge Statoil er produksjonskapasiteten på ni milliarder kubikkmeter i året, eller 160.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det er mer enn en tiendedel av Algeries totale gassproduksjon. Feltet produserer også 60.000 fat kondensat per dag.
Rørproblemer
Tiguentourine-feltet blir utviklet i første fase av prosjektet, og har produsert i mer enn seks år. Ifølge Statoil er produksjonen god, men partnerne har til tider problemer med restriksjoner i rørledningssystemet.
In Amenas er tilknyttet det sentrale transportnettet med tre rørledninger på 90 kilometer hver. Gassen fra In Amenas transporteres til Hassi R’ Mel og fra der videre til havnebyene Arzew, Isser og Skikda, eller via to eksportrørledninger direkte fra Hassi R’ Mel til Spania og Italia.
Les også: Dette er årets ingeniørbragd
Nytt prosjekt
I 2011 satte BP i gang et nytt kompresjonsprosjekt som skal sørge for at platåproduksjonen blir opprettholdt.
Som en del av dette arbeidet skal det japanske selskapet JGC konstruere en kompresjonsfasilitet som kan opprettholde produksjonsnivået de neste 12 årene. Dette arbeidet er forventet å være ferdigstilt i tredje kvartal i år.
Fjerde største
In Amenas regnes for å være det fjerde største gassanlegget i Algerie, og inneholder betydelige mengder hydrokarboner.
Anlegget er lokalisert omtrent 90 kilometer fra grensen til Libya og 1300 kilometer fra hovedstaden i Algier. Vest og nord for Tiguentourine ligger lite annet enn ørken over flere hundre kilometer, opp til grensen ved Mali og Niger. Disse landene har hatt en rekke kinappinger utført av al Qaida-tilknyttede islamister de siste årene.
In Amenas er også navnet på byen hvor anlegget er lokalisert, med rundt 5000 innbyggere.
BP var inne i Algerie allerede i 1950, og tilbakevendte i 1990 etter en lang årrekke med blodige kriger og uro.
Les også:
Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa
Eksploderende glass sparer Statoil for millioner