NORGES SMARTESTE HJEM

Slik gjorde han passivhuset til et smarthus. Og snart blir det et plusshus

– I tillegg til gratis kjøling om sommeren, holder takutstikket på terrassen varmen ute om sommeren.

8. des. 2015 - 15:13

LARVIK: Hva gjør du når du er lei av å måtte flikke på huset fra 60-tallet, er over snittet interessert i energi og elektronikk og ønsker en så vedlikeholdsfri bolig som mulig?

Siden 2013 har småbarnsfamilien Lundell Mikkelsen brukt enhver ledig stund på å fullføre drømmen om å bygge et energieffektivT hjem.

Nå står resultatet så godt som klart, og det går langt ut over det elektriker Geir Mikkelsen først så for seg - både når det kommer til energibruk og smarthus-funksjoner. Til sommeren håper elektrikeren å kunne si at en av Norges første plusshus-eneboliger er helt ferdig.

– Vi hadde først planer om å bygge etter Husbankens krav til lavenergiboliger og funksjonell utforming. Så fant vi ut at veien ikke var lang til passivhus-standard, som ville utløse offentlig støtte. Men så droppet Enova passivhus-støtten, og vi stod i stampe en stund, før Enova lanserte den nye støtten til energieffektive nybygg. Da ble veien til et plusshus veldig kort, forteller Mikkelsen.

Solceller på taket

I garasjen står 28 solcellemoduler, som skal monteres i lav vinkel på det flate taket en gang til neste år.

Sammen med en avtrekksvarmepumpe med varmtvannsproduksjon og boligoppvarming, samt gjenvinning av varmen i dusjvannet, er planen at eneboligen skal bruke så lite energi at den produsereR mer enn den selv bruker i løpet av et år.

Når alle elementer endelig er koblet sammen gang til neste år, kan boligen best beskrives som et plusshus med bygningskroppen til et passivhus med omfattende smarthusløsninger. Uten arkitektoniske kompromisser.

– Det som skiller dette huset fra andre plusshus, er designet. Arkitekturen var bestemt før vi besluttet at det skulle bli et plusshus. Andre har gjerne plusshus som utgangspunkt, bruker taket som et sydvendt stativ for solceller og solfangere, og under plasserer de et hus. Satt litt på spissen, sier Mikkelsen.

Andre etasje har store, sørvendte vindusflater, med takutstikk som solskjerming. Solcellene skal ikke synes fra bakkeplan.

Et ventilasjonsrør, selve nøkkelen til oppvarmingen av boligen, stikker opp langs husveggen, men skal skjules og integreres i uteomgivelsene.

– Jeg vil inspirere andre til å bygge energivennlig. Da kan du ikke ha noen sære greier ingen vil ha, sier han.

7000 kWh i året

Totalt viser beregninger Mikkelsen har fått gjennomført at boligen vil bruke 7000 kilowattimer strøm  i året, men produsere ytterligere 1000-2000 kilowattimer selv.

Teknisk Ukeblad vil kåre Norges smarteste hjem. For tre uker siden fortalte vi om Espen og Tove Seierstad som har bygget det som trolig er Norges første moderne enebolig helt frakoblet fra strømnett og vann- og avløpsnett i Vestvåghei i Lofoten.

For to uker siden fortalte vi om automasjons-entusiast Magnus Ognedal, som har omgjort boligen fra 1960-tallet i Stavanger om til et helautomatisk smarthus med 17 videokameraer, hvor lys, romtemperaturer og solskjerming fungerer helt av seg selv.

Samtidig etterlyste vi nordmenn med avanserte, tekniske løsninger i hjemmet. Vi fortsatt ha tips om alt fra hjemmesnekrede løsninger til nybyggede lavenergihus, nesten uavhengige av strømnettet, eller boligeiere som har bygget om hjemmet til et avansert smarthus. Tips kan sendes til jannicke.nilsen@tu.no

Smarthus

I Larvik nøyde ikke Charlotte Lundell og Geir Mikkelsen seg med å bygge et Kebony-kledd passivhus i funkisstil, som også skal produsere strøm. Når han har lagt siste hånd på verket, vil en rekke smarthus-løsninger som kommuniserer via et KNX-styringssystem, forenkle tilværelsen til familien kraftig. En hverdag kan komme til å fortone seg omtrent slik:

Når familien forlater hjemmet om morgenen vil en av de mange scenariebryterne sørge for at huset går i "borte-modus": Lyset går av, ventilasjonsanlegget dempes, og temperaturen settes på sparebluss. Rundt klokken 16 skrus temperaturen opp igjen.

Når familien kjører inn oppkjørselen aktiverer de hjem-modus via mobilen: Garasjeporten går opp, innbruddsalarmen skrus av, lysene slås på og ytterdørene åpnes. Når til går til sengs, trykker de på god-nattbryteren på soverommet og huset går i natt-modus. Når gutten på 7 år og datteren på 4 år må på toalettet om natten, sørger bevegelsessensorer for at et sparsomt lys gjør ferden tryggere.

Filmkveld-bryter

– Utelyset skal tennes og slukkes ved soloppgang ved hjelp av et astrour, som beregner soloppgang og solnedgang ut fra dato og tidssone, og lengde- og breddegrad, sier Mikkelsen.

I den store, lyse stuen er det lite som vitner om passivhus, der store sørvendte vindusflater slipper dagslyset inn. Under den ene vindusveggen står en lang kjøkkenskjenk som Mikkelsen har "hacket".  Opp av skjenken stiger en 47 tommer stor TV, som snart får følge av et integrert 9.2 sorround-anlegg uten synlige høyttalere. Fire høyttalere er allerede innfelt i taket ved sofaen, som er opplyst av downlights.

– Vi skal ha en film-knapp ved sofaen, som ved et tastetrykk sørger for at TV'n kommer opp og lysnivået senkes. Elllers har jeg gjort klart 21 høyttaler-uttak rundt om i huset, slik at alle kan spille ønsket musikk i det rommet de befinner seg i, sier Mikkelsen.

Hjertet i huset

Funkishuset skal verken ha vannbåren varme eller ovn. Elektrisk gulvvarme i alle rom skal fungere som spisslast på de kaldeste vinterdagene. Mesteparten av oppvarmingen foregår gjennom ventilasjon via et langt avløpsrør, 20 centimeter i diameter, som buer seg 40-50 meter under bakken. Her varmes uteluften før den kjøres inn i huset, og inn til en avtrekksvarmepumpe.

– Selve hjertet i huset er varmepumpen, som også produserer varmtvann. Her om dagen var det fire minusgrader ute. Luften som kom inn fra røret holdt ni grader. Da får varmepumpen ypperlige arbeidsforhold, og langt høyere virkningsgrad. Jeg vet kun om en annen person i Norge som har nesten tilsvarende løsning. Dette anlegget leverte luft inn til huset som holdt en varmegrad, når det var 30 minusgrader ute. Så jeg er veldig spent på resultatene den kommende vinteren.

Ventilasjonsanlegget har også et bypass-spjeld til varmeveksleren, som sikrer at luftstrømmen går forbi varmeveksleren - for kjøling på varme sommerdager.

– Jeg har lest om flere passivhus hvor beboerne holder på å koke ihjel. Dette huset slipper virkelig ikke ut mye varme, men i tillegg til gratis kjøling om sommeren holder takutstikket på terrassen varmen ute om sommeren, sier Mikkelsen.

Gjenvinner varmen i dusjvannet

I tillegg til oppvarming av boligen sørger varmepumpen for varming av en 180 liters varmtvannstank.

– Det er litt mindre varmtvann enn vanlig, men det er ikke et problem, for vi gjenvinner varmen i dusjvannet på begge badene med direktevirkende varmevekslere. Hos oss har vi nesten ubegrenset med varmtvann, selv uten sparedusj, og ungene ligger i badekaret to ganger i uka.

Avløpsvannet fra dusjen holder gjerne rundt 35 grader, og varmer kaldtvannet idet avløpsvannet renner på utsiden av et loddrett avløpsrør i kobber, samtidig som kaldtvannet passerer motsatt vei.

Etter at familien flyttet inn i 1. juni har de brukt rundt 2500 kilowattimer elektrisitet. Nå er familien spente på hvordan forbruket vil være gjennom den første vinteren i nybygget, og hvorvidt varmebehovet stemmer overens med beregningene som tilsier behov for 4000 kilowattimer varme i året.

Dropper batteri

– Jeg har lagt opp stikk til hurtiglading av to elbiler. Jeg regner med at vi skal kunne kjøre ganske mye med i hvert fall en av disse, når de er anskaffet, og fortsatt gå i pluss i løpet av et år, sier Mikkelsen.

– Du planlegger ikke å lagre energi. Hvorfor ikke?

– Så lenge strømmen jeg produserer blir brukt enten her eller i nærheten, så mener jeg vannmagasinene Norge er blant de mest miljøvennlige batteriene i verden. Bruker jeg mindre strøm, renner det mindre vann igjennom kraftverkene. Jeg tror også det er sannsynlig at vi får økte strømpriser i årene som kommer, som følge av strømkabler til kontinentet. Da vil ikke jeg bli rammet, konstaterer Mikkelsen.

– Så lenge strømmen jeg produserer blir brukt enten her eller i nærheten, så mener jeg vannmagasinene Norge er blant de mest miljøvennlige batteriene i verden. Bruker jeg mindre strøm, renner det mindre vann igjennom kraftverkene. Jeg tror også det er sannsynlig at vi får økte strømpriser i årene som kommer, som følge av strømkabler til kontinentet. Da vil ikke jeg bli rammet, konstaterer Mikkelsen.Her er det: Et helt vanlig avløpsrør, selve nøkkelen til ventilering og oppvarming av boligen, stikker opp langs husveggen, men skal skjules og integreres i uteomgivelsene. Luftfilter skal sendes til analyse for å avsløre eventuell muggdannelse. <i>Bilde: Jannicke Nilsen</i>
– Så lenge strømmen jeg produserer blir brukt enten her eller i nærheten, så mener jeg vannmagasinene Norge er blant de mest miljøvennlige batteriene i verden. Bruker jeg mindre strøm, renner det mindre vann igjennom kraftverkene. Jeg tror også det er sannsynlig at vi får økte strømpriser i årene som kommer, som følge av strømkabler til kontinentet. Da vil ikke jeg bli rammet, konstaterer Mikkelsen.Her er det: Et helt vanlig avløpsrør, selve nøkkelen til ventilering og oppvarming av boligen, stikker opp langs husveggen, men skal skjules og integreres i uteomgivelsene. Luftfilter skal sendes til analyse for å avsløre eventuell muggdannelse. Bilde: Jannicke Nilsen

– En halv million i elektrikerutgifter

Husets tekniske rom,  som rommer avtrekksvarmepumpe, varmtvannstank, rør for gråvanngjenvinning - bærer preg av at boligen eies av en elektriker. På gulvet ligger den nylig oppkoblede styringsenheten som skal kommunisere status på temperaturer, antall grader i varmtvannsbeholdere, luftavtrekk, behov for filterskifte og alarmer til de kommende displayene som skal plasseres rundt i huset, og til mobilltelefonene.

– Jeg har gjort alt elektrikerarbeidet selv. Dersom jeg skulle betalt for alle timene, hadde el-installasjonen raskt kommet opp i en halv million kroner. Men så har jeg også tatt det helt ut, både når det kommer til belysning, og med varme i alle gulv. Huset har nesten røropplegg tilsvarende to elektriske anlegg, da jeg har lagt klar en mengde tomme rør i veggene, i tilfelle vi vil montere noe nytt på et senere tidspunkt, sier Mikkelsen.

– Har du flere planer på lengre sikt?

– Jeg har kjøpt en løftebukk, som jeg skal montere og støpe opp i garasjen. Da får vi forhåpentlig plass til tre biler, hvis jeg heiser veteranbilen opp og kjører en bil innunder. Jeg skal også ha en H-bjelke på trinser i kjelleren. Med den klarer jeg å løfte en motor inn alene, hvis jeg skal bygge opp en ny, sier Mikkelsen.

– Har du et råd til andre som vil bygge lavenergihus eller plusshus?

– Uansett hvor tillitvekkende boligleverandøren er, bør man la en tredjepart lese igjennom kontrakten for å være sikker på at man ikke har misforstått noen av vilkårene. Det kan også være greit å hyre en som er interessert og engasjert i energisparing. Hvis man må samarbeide med noen som synes lavenergibygg bare er tull, er det et dårlig utgangspunkt, advarer Mikkelsen.

Har du tips til potensielle kandidater til Norges smarteste hjem? Det er fortsatt ikke forsent - send tips til jannicke.nilsen@tu.no

Geir Mikkelsens egen korte oppsummering av valgte løsninger:

Bolig med hovedfokus på energi, komfort, brannsikkerhet og minimalt med vedlikehold.

  • Plusshus med passivhus bygningskropp uten arkitektoniske kompromisser.
  • Trykkfast isolasjon gir kun 27cm tykke vegger, med minimalt med kuldebruer.
  • Passivhusvinduer fra Nordan med isolerte karmer. Aluminiums beslag på vinduene gir minimalt med vedlikehold og lang levetid.
  • Kebony kledning for minimalt vedlikehold.
  • Gira KNX-styresystem.
  • Kun LED belysning. Dali forkobling på alle SG downlights.
  • Nilan Compact P Nordic avtrekksvarmepumpe med integrert VVB. Kommuniserer med KNX-anlegget via Mod-Bus (erstatter både ventilasjonsanlegg og varmtvannsoppvarming, og har i tillegg varmepumpe for oppvarming).
  • 50m ø200mm plastrør i grunn for forvarming/kjøling av ventilasjonsluft vinter/sommer.
  • El-gulvvarme i alle rom som spisslast de kaldeste dagene.
  • Varmegjenvinning dusjvann, med direktevirkende varmeveksler.
  • Brannalarm tilkoblet KNX, skrur av strømmen til alle potensielle brannkilder og skrur på belysning i rømningsveier ved deteksjon av røyk.
  • Integrering av SONOS lydanlegg i KNX-systemet.
  • 56m2 solcelleanlegg med 2x1 meter høyeffektive monokrystallinske celler (435 W).
  • Porttelefon med kamera koblet opp mot telefon.

Når huset er komplett, skal følgende måleverdier vil bli publisert via Mikkelsens arbeidsgiver.

  • Strømforbruk på alle varmekabler/folier
  • Strømforbruk belysning
  • Strømforbruk ventilasjonsanlegg med hovedvarmekilde og varmtvannsproduksjon
  • Temperatur inn og ut av røret som går i bakken, samt tilluft- og avtrekkstemperatur.
  • Varmegjenvinning i den ene av husets to dusjvann varmegjenvinnere
  • Strømproduksjon solcelleanlegg
  • I tillegg har vi en måler som skal brukes til å logge strømforbruket til litt forskjellig, i første omgang oppvaskmaskinen.
  • Boligens totale strømforbruk
  • Bileiere risikerer å måtte la bilen stå

    VW-skandalen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.