KARRIERE

Slik har ingeniørenes rolle endret seg siden starten for 170 år siden

Norge kom sent i gang med å utdanne ingeniører, men gjennom mange generasjoner har de klart å gjøre mest mulig ut av landet ressurser.

Forsket på den norske ingeniøren: Per Østby er professor i vitenskaps- og teknologihistorie ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU.
Forsket på den norske ingeniøren: Per Østby er professor i vitenskaps- og teknologihistorie ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU. Foto: Odd Richard Valmot
31. des. 2020 - 10:31

Per Østby er professor i vitenskaps- og teknologihistorie ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU. Han har jobbet med ingeniørens framvekst i Norge og hvordan de ble utdannet før vi etablerte NTH i 1910. I dag snakker vi med ham om ingeniørens skiftende rolle gjennom tidene her i landet.

Han mener at vi kan snakke om ingeniører fra 1850, da militære behov var sentrale i utdannelsen og hvor marinen i Horten og hæren i Kongsberg var viktige. Fra 1870-tallet når industrialiseringen tok fatt for alvor dukket det opp tekniske æreanstalter både i Oslo, Bergen og Trondheim. En av oppgavene var å temme vannkraften – det hvite kullet. Den store diskusjonen den gangen, som raste i TUs spalter, var om utdannelsen skulle legge vekt på det praktiske eller gjøre kandidatene teoretisk sterke.

Østby deler den norske teknologihistorien i tre store deler.

  • Den første fram til krigen var dominert av vannkraften og utnyttelse av strøm.
  • Den andre kom med en nye generasjon «Captains of industry» som drev den statsdrevne gjenoppbyggingen etter krigen og etter hvert oljeutvinningen.
  • Fra midten av 1980-tallet ser vi at det vi etter hvert har kalt det grønne skiftet vokser fram.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.