GUIDER

Slik kommer du i gang med pulstrening

De siste ukene har vi løpt rundt med Bluetooth-pulsbelter, og det kan anbefales.

21. sep. 2011 - 16:10

Om du er blant dem som bruker mye tid på kondisjonstrening er det greit å forsikre seg om at du får maksimalt utbytte av treningen, og her er det en del feller å gå i.

En vanlig misforståelse er for eksempel at du er garantert fremgang dersom du presser deg maksimalt hver eneste gang du løper oppover fjellsidene eller tråkker avgårde på sykkelen.

 I realiteten gjelder det samme prinsippet som for all trening: Alt med måte.

Presser du kroppen for hardt vil du på sikt bli overtrent, og da uteblir både fremgang og treningslyst. I omvendt tilfelle, altså om du trener med for lav intensitet, vil du heller ikke få maksimalt utbytte.

Pulsmålinger er løsningen!



Polar iWL er et flott verktøy for deg som vil holde styr på pulsen.

Vi har drevet med dette kardio-styret i noen måneder nå, og vi har stort sett brukt dagsformen som eneste verktøy for å justere intensiteten. Samtidig har samtlige av de vi har snakket med som har peiling på kondisjonstrening anbefalt oss å begynne å følge med på pulsen.

Og for noen uker siden fikk vi omsider fingeren ut og bestilte inn to Polar iWL-pulsbelter.

Grunnen til at vi valgte dette beltet er at det støtter Bluetooth, og dermed kan brukes sammen med de fleste mobiltelefoner på markedet, med unntak av iPhone. Med det store utvalget av treningsprogrammer for smarttelefoner ser vi tross alt ikke noen grunn til å blåse en tusenlapp og to på en dedikert pulsklokke.

I bruk

Polar iWL består av to deler: Et justerbart, elastisk belte med kontakter for å fange opp pulsen, og en avtagbar sensor som registrerer pulsen og videreformidler dataene til mobiltelefonen din.

Sensoren har ingen vanlig av/på-knapp, men aktiveres og deaktiveres automatisk når du fester eller fjerner den fra beltet. Det er viktig at du husker å fjerne sensoren etter treningsøktene, så slipper du at batteriet tappes for strøm.

For å pare pulsbeltet med telefonen din fester du sensoren i beltet og søker etter Bluetooth-enheter fra telefonen din.  Når Polar iWL dukker opp i listen slår du inn kode "0000" dersom du blir bedt om det.



Sørg for å fukte kontaktene før bruk. Beklager skitten skjerm på bildet til høyre.

For å dra nytte av beltet trenger du selvsagt en treningsapp som kan vise deg dataene som samles inn under treningsøkten. Fremgangsmåten for å koble beltet mot appen varierer etter hvilken app du bruker.

Første gang du bruker Polar iWL med Endomondo må du for eksempel søke opp beltet manuelt , så skjer det automatisk de neste gangene. Run Keeper er hakket enklere, og finner beltet automatisk uten at du trenger gjøre noen innstillinger.

Helt problemfritt er det ikke. Vi har opplevd flere ganger, og med flere forskjellige apper, at pulsbeltet ikke har blitt koblet til. En reboot av telefonen løste imidlertid problemet hver eneste gang.

Vi har også opplevd at beltet sluttet å registrere pulsen vår. Dette skyldtes enkelt og greit at vi hadde glemt å fukte kontaktene på beltereimen, noe det står klart og tydelig i bruksanvisningen at du skal gjøre. Her skylder vi ikke på andre enn oss selv, med andre ord.

Alt i alt syns vi Polar iWL fungerer veldig greit, og at det er enkelt å ta i bruk. Her trenger du ingen doktorgrad i mobilteknologi for å komme i gang.

Hvordan trene etter pulsen?

Du kan selvsagt kjøpe deg et pulsbelte for å se på resultater og utvikling over tid, og le høyt av pulsen du hadde opp svake stigninger for ett år siden. Men skal du virkelig ha utbytte av treningen bør du bruke dataene til å justere intensiteten din under treningsøktene.

Vi valgte å gjøre det enkelt og følge Karvenen-formelen, som kort fortalt regner ut de forskjellige pulssonene dine ut fra alder og hvilepuls. Hvilepulsen din finner du enklest om morgenen, ved å ligge helt avslappet i ti minutter med pulsbelte aktivert. Gjør dette FØR du tar den første kaffekoppen.

Undertegnede brukte kalkulatoren på denne siden, og kom opp med dataene på bildet nedenfor.



Utregning av pulssoner etter Karvonen-metoden.

Så var det hvordan du skal bruke disse dataene, og det varierer etter hva du vil oppnå. Istedenfor å gjengi hva ekspertene sier vil vi heller anbefale en tur over til iform.nu, som forklarer ting på en flott måte.

Når du har funnet ut hvilke pulssoner du skal trene innenfor bruker du treningsappen din og infoen fra puls for å holde deg innenfor riktig felt.

Hvor bra de forskjellige appene er på akkurat dette feltet er det vesentlige forskjeller på. Det aller beste er å finne en app som sier fra når du beveger deg utenfor sonene uten at du trenger å se på skjermen.

Vi er allerede i gang med en samletest av forskjellige treningsapper, der vi har fokus på hvor bra de fungerer sammen med pulsbelter, og den kan du lese her på Mobili en gang i løpet av de kommende dagene.

Målet er altså å finne den eller de treningsappene som fungerer best med pulsbeltet fra Polar. Følg med videre!

LES OGSÅ:

Slik kommer du i gang med trening

Slik får du treningsapp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.