I dag er lagringskapasiteten i mobiltelefoner et av de viktigste punktene man ser etter. Uten minnekortstøtte, eller i det minste et fyldig internminne, får man rett og slett ikke med seg alle mediefiler, programmer eller data man ønsker.
Kapasiteten på både internminne og minnekort øker for hvert eneste år. Sandisk har allerede annonsert at de vil lansere microSD-kort (som brukes i alle nye mobiltelefoner med minnekortstøtte) med kapasiteter på hele 128 GB i 2011.
Les også: Slik blir supermobilene
Fysisk lagring blir mindre viktig
Selv om det nok også i fremtiden vil være greit å ha mye fysisk minne i mobiltelefonen, går vi i en retning der dette blir mindre og mindre viktig.
Årsaken til dette er den eksplosive utviklingen på internettfronten. Hastigheten på mobilt internett har på få år gått fra ulidelig tregt til sabla raskt. I Norge får du nå hastigheter på opp til 7,2 Mbps i HSPA-nettet, og dette er bare starten. En dobling av hastigheten er rett rundt hjørnet, og litt lenger frem i tid får vi også 4G, som mangedobler denne igjen.
Nettet blir lagringsplass
I kjølvannet av økte hastigheter har det også dukket opp et lass med internettbaserte tjenester for mobiltelefonen.
Med Spotify eller Wimp kan du spille musikk på farten uten å lagre en eneste låt på telefonen.
Les også: MP3-spilleren din er død
Du finner også telefoner der bildegalleriet er er koblet mot Facebook, Flickr og lignende, slik at du får følelsen av å bla gjennom bildene lokalt på telefonen. I virkeligheten hentes de direkte fra internett.
Også mobilprogrammer går i denne retningen. I fremtiden vil du i praksis ikke installere hele programmer på mobiltelefonen din - kun menysystemet. Mobiltelefonen din fungerer istedenfor som et kontrollpanel for et program som i virkeligheten kjøres på en kraftig server et annet sted i verden.
Du har kanskje hørt uttrykket "the cloud" (også omtalt som "skyen" på norsk). Dette er et samleuttrykk for disse serverne med tilhørende lagringsplass og programvare.
Dette minsker ikke bare behovet for fysisk lagringsplass, det gjør også at du kan kjøre langt mer krevende programvare enn det telefonen din i utgangspunktet er i stand til.
Vi ser også for oss at det vil dukke opp flere varianter av nettbaserte harddisker som kan brukes av både PC, mobil og andre apparater.
Det finnes allerede lett tilgjengelige tjenester som gir deg denne muligheten. I Mobili-redaksjonen bruker vi for eksempel Dropbox som et felles lagringspunkt for både mobiltelefoner og datamaskiner.
Les test av Dropbox
Ikke døden for minnekort
Selv om behovet for fysisk lagring vil bli mindre markant i årene som kommer, betyr det ikke at minnekortene vil bli overflødige. Et minnekort vil nok for det første alltid være en raskere måte å få tilgang til dataene sine på. For det andre så er du ikke fortapt om du skulle befinne deg i et område uten dekning.
Det er også mindre strømkrevende å lese data fra et minnekort enn å ha en konstant datastrøm mot internett . Siden batteritid allerede i dag er en av de store flaskehalsene i mobiltelefoner er dette en veldig viktig faktor.
Uansett - vi har selvsagt ikke snøring på hvordan vi kommer til å lagre data om ti år, men vi ser frem til å følge utviklingen. For vi går en spennende tid i møte.