Det brenner et blått lys for bakteriene i flyhøyde. Boeing har laget et selvrensende flytoalett basert på intenst ultrafiolett lys.
Det skal tenne mellom hvert besøk og gjøre livet bokstavelig talt ulevelig for de små smittebombene. 99,9 prosent av de små organismene skal nektes et videre livsløp.
Bruken av ultrafiolett lys, UV, til å knerte bakterier er ingen nyhet. Det er en kjent teknologi på sykehus som skal holde rom og utstyr sterilt, og det brukes til å rense drikkevann.
Nye Oset renseanlegg i Maridalen i Oslo har også et svært UV-anlegg for å drepe bakterier.
- Norsk hjem full av smarte løsninger: Her bor de helt avkoblet fra både strømnett, vann og avløp
Kortbølget
UV-lyset er lys i et bølgelengdeområde vi ikke kan se, som ligger under den fiolette delen av det synlige spekteret.
Vår evne til å se lys stopper rundt en bølgelengde på 400 nanometer (nm), men UV går herfra og helt ned til 10 nm. Normalt deler vi inn UV-spekteret i tre viktige områder; A, B og C - og det er UV-C fra 200 til 280 nm som er bakterienes verste fiender.
Elektromagnetisk stråling i dette spekteret forårsaker en fotokjemisk prosess som bryter ned organiske - det vil si karbonbaserte - molekyler. Hor effektivt dette er handler selvfølgelig om hvor lenge denne delen av UV-spekteret får stå på, og hvor intenst det er.
I Boeings tilfelle skal det holde med tre sekunders belysning for å nå hygienemålet.
(Artikkelen fortsetter under videoen).
Vi antar at Boeing vil benytte UV-lys basert på lavtrykk kvikksølvdamplamper. De avgir det aller meste av energien sin ved en bølgelengde på 258 nm og er perfekt egnet til å kastrere bakterier.
Lyset påvirker DNA-molekylet i bakterien og gjør den ute av stand til å reprodusere seg. Når en person forlater toalettet vil automatikken både åpne og lukke toalettsetet for at lyset skal komme til.
- Gjett hvor det kommer fra: Toalettet legger ned lokket selv, varmer opp setet og fjerner lukt
Mer enn UV
UV-lys er ikke det eneste som skal få Boeings nye flytoaletter til å bli mer hygieniske. Her skal berøring av ting ned til et minimum.
Vannet renner når du holder hendene under krana, Det samme med såpedosereren.
Til og med søppelsjakten er håndfri. For å kutte ned på papirforbruket blåses hendene tørre.
Boeings underleverandør på toaletter jobber også med å utvikle håndfrie dørhåndtak på toalettene. Slike er ikke kjent for å være helt sterile.
Bakteriefri flyfremtid
De jobber også med å utvikle et vakuumsystem som kan suge opp vann og andre, litt mer gulaktige, væsker om finner veien til gulvet på toalettet.
Mange føler ubehag ved å bruke et flytoalett. De er jo i konstant bruk i timevis og man kan lure på hva rekken av medpassasjerer har foretatt seg under oppholdet.
Med sitt nye toalett vil Boeing prøve å berolige de besøkende.
Boeing prøver å beskytte ideene sine med patenter, men også Airbus utvikler et liknende konsept ifølge ryktene.