I august arrangeres Øyafestivalen for 16. gang. Fra en forsiktig start i 1999 med 1200 besøkende har det vært en jevn vekst frem mot 85.000 besøkende.
Tallet har vært stabilt de siste tre årene.
Til Tøyen
Men i 2014 er det tradisjonelle festivalområdet i Middelalderparken rigg-område for utbyggingen av Follobanen. Festivalen er flyttet til Tøyen-parken der den skal være, i hvert fall til arbeidet på Oslo S og Follobanen er ferdigstilt.
De siste fire årene har festivalen hatt det rådgivende ingeniørselskapet Hjellnes Consult med på laget som hjelper.
I år trenger de ingeniørhjelpen mer enn noen gang, bekrefter PR-ansvarlig Jonas Prangerød.
Les også: Disse møblene kan graves ned etter festivalen
Rockefestivaler har ikke ingeniørkompetanse
– De har delt sin kompetanse med oss innen arenaer og teknikk. De har hjulpet oss med å utforme et velfungerende og sikkert område. Nå står vi overfor en ny situasjon. Det de har bidratt med har vært veldig betydningsfullt. Ingeniørene har jo kompetanse det ikke er naturlig at en rockefestival har, sier Prangerød.
Ingeniørhjelpen retter seg hovedsakelig mot to områder: Logistikk og lyd.
Les også: Slik skal de unngå telekollaps under Bieber-konsertene
Musikk og støy
– Vi har jobbet en del med akustikk for å finne hvor scenene bør stå, sier Roar Smelhus, direktør for bygg og eiendom i Hjellnes Consult.
Han forteller at det er flere innfallsvinkler. Det som er god musikk fra en scene forvandler seg til uønsket støy hvis den i for stor grad strømmer inn over musikere og publikum på en annen scene. Så er det naboene: Noen slett ikke alle setter pris på, er å ha en stor festival rett utenfor vinduet.
Les også: – Fremtidens musikere må bygge instrumentet og lage låta underveis
Ingeniørkonkurranse
På fjorårets Øyafestival arrangerte Hjellnes Consult konkurranse: "Festivalingeniør for en dag".
– Det var Øyafestivalens idé. Vi har tatt med oss flere av ideene. Dessuten blir det gjennomført en spørreundersøkelse etter hver festival. Den er også viktig, sier Maren Underhaug Pedersen hos Hjellnes Consult.
Konkurransen viste at beboerne på Tøyen var engasjert. Flere deltok på konkurransen der festivalingeniørene også hadde laget en fysisk modell av hvordan det kunne bli på Tøyen, samt 3D-animasjon av det fremtidige festivalområdet.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Lys og skygge
– 3D-modellen bruker vi også til å se hvordan det blir med lys og skygge med forskjellige plasseringer, sier Knut Andreas Øyvang, landskapsarkitekt som har utviklet 3D-modellene.
Modellen er også nyttig for å få best mulig logistikk. Med 85.000 besøkende på fire dager blir det fort trangt.
Brukerundersøkelsene viser at øl-kø og do-kø er det som irriterer mest. For ingeniørene er det også viktig å tenke sikkerhet knyttet til forflytning av så mange mennesker.
Les også: Stortingsmann på protestplate
Vekker begeistring
Roar Smelhus har i disse dager tegnet ny kontrakt med Øyafestivalen. Han forteller at de stiller sine ingeniører til disposisjon uten å fakturere, tilbake får de billetter til festivalen og noe VIP-behandling.
– Vi bruker det internt i bedriften og det har vist seg vellykket. Nå kommer også den eldre garde av ingeniørene våre og spør om de kan bidra med noe, sier Smelhus.
Han forteller at festivalengasjementet også har hjulpet dem med rekruttering.
– Vi har ansatt ingeniører, både ferske fra NTNU og senioringeniører som forteller at et firma som driver med slikt vil de gjerne jobbe i. I tillegg har responsen vært bra fra samarbeidspartnere og fra kunder. Det blir lagt merke til.
Les også:
Vegvesenet vil ha mer knust betong i nye veier