KARRIEREARBEIDSLIV

Slik unngår du elegant jobbmaset i ferien

Greit å sjekke e-posten, men...

Ferien er til for å koble av. Likevel blir det ikke alltid slik. Her er noen tips for å koble ut jobbmaset.
Ferien er til for å koble av. Likevel blir det ikke alltid slik. Her er noen tips for å koble ut jobbmaset. Bilde: Colourbox.dk
14. juli 2014 - 12:00

For mange er det mer eller mindre obligatorisk å være tilgjengelig i ferien. For sjefer og konsulenter kan dette være ekstra gjeldende. Ansatte trenger klarering og kunder skal gjøres glade - uansett når og uansett hvor.

Noen har ikke et valg - de må forholde seg til jobb i ferien. Langt vanligere er det derimot at folk føler at de må jobbe, selv om de strengt talt kan la være.

Et e-postvarsel tikker inn på mobilen, du åpner innboksen, og vips er du klar over alt som må løses når du kommer tilbake.

Noen blir stresset av å tenke på hva som ligger foran dem, mens andre gyver løs på arbeidet selv om sola skinner og mojitoen står lunken på terassebenken.

Bare 53 prosent av amerikanere svarte at de følte seg uthvilte etter en ferie. 30 prosent oppga at de slet med å takle jobbstress mens de var borte. Noen blir stresset av å stadig måtte svare på mailer og telefoner, mens andre blir stresset av å ikke vite hva som skjer på arbeidsplassen.

Les også: Slik blir du mer produktiv på jobb

Greit å lese mail, men...

Man har jo lært at man skal unngå det, men hvis du er av typen som ikke klarer å sitte i ro, og alltid må vite hva som skjer, kan det lønne seg å sjekke mailen også når du har ferie. Likevel må du sette noen begrensinger, ifølge stressforsker Hugo Westerlund.

– Det skal være du som velger når du går inn og kikker på innboksen, sier han til Ingenjorskarriar.se.

Med det mener han at du må skru av alle varslinger og pipelyder på mobilen og PCen. Sett av en viss tid, for eksempel på kvelden, og sjekk innboksen da, råder han.

Les også: Riktig musikk gir bedre konsentrasjon på jobben

Gi kollegene klar beskjed

Det er greit å være tilgjengelig, men ikke alltid. Gi kollegene beskjed om hvilke henvendelser du ønsker og ikke ønsker i ferien.

Da slipper du å hele tiden måtte svare på småting. Forklar gjerne at du vil sjekke e-post fra tid til annen. Det kan lønne seg å være vag - da slipper du å føle deg forpliktet til å være hjemme og sjekke mailen, når du egentlig skulle vært ute i båten.

Skru av jobbtelefonen og gi kollegene beskjed om at du kan nås på mail ved nødstilfeller.

Skulle det være helt krise kan du be dem kontakte privattelefonen. På denne måten har du bare én telefon å forholde deg til, og du skal kunne unngå å forholde deg til jobben før den tiden du har satt av selv.

Les også: Dette irriterer oss mest på jobb

Gi deg selv en ekstra dag

Med litt planlegging kan du unngå feriestresset ekstra elegant. Du kan for eksempel avtale med en kollega å ta over visse deler av, eller alle dine arbeidsoppgaver mens du er borte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Gjengjeld tjenesten når hun reiser på ferie senere. Vedkommende kan ta notater på viktige møter og svare for deg når du ikke er tilgjengelig, råder Forbes.

I den grad det går an, kan du også planlegge ferien slik at den ikke faller midt i et viktig prosjekt. Da unngår du mas, og slipper å kjenne på følelsen av å ikke være til stede.

Ren løgn ses sjeldent på som positivt. Likevel kan det lønne seg å gi kunder og kolleger beskjed om at du kommer tilbake én dag etter at du faktisk gjør det.

På denne måten får du tid til å svare på oppsamlede mailer og justere deg tilbake til arbeidslivet før telefonene begynner å renne inn.

Les også:

Slik får du jobben gjort selv om du ikke har lyst

«Hva betyr fleksibel arbeidstid? Kan jeg jobbe når jeg vil? Eller må jeg jobbe kveld og helg?»  

Ikke gjør dette når du innkaller til møter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.