Selv om store deler av gamle vindkraftverk i dag kan materialgjenvinnes, er det en del som er vanskelig å bruke igjen, og det er rotorbladene.
I dag består vindmøllevinger først og fremst av glass- og kullfiberarmerte plastmaterialer.
Etter endt levetid blir disse ofte knust, brent eller brukt som fyllmateriale i sement og isolering.
Skal finne «lim»
Nå skal imidlertid Vestas og en av deres materialleverandører, Århus Universitet og Teknologisk Institutt (DTI) utvikle nye komposittmaterialer til vindmøllevinger som er lettere å gjenvinne.
Dette skal gjøres ved å bruke nedbrytbart biobasert materiale eller ved å bruke stoffer som kan skilles ut etter vindmøllenes levetid.
– Utfordringen blir populært sagt å finne et lim som vi kan få til å oppløse seg igjen, sier sentersjef ved Teknologisk Institutt, Mikael Poulsen, til Ingeniøren, som først omtalte saken.
- Norge får verdens første demopark: Her letter det flyvende vindkraftverket som et helikopter
Smarte materialer
Prosjektet heter DreamWind og går over fire år. Av prosjektets samlede budsjett på 26,8 millioner kroner bidrar danske Innovationsfonden med 17,6 millioner kroner.
– Med Innovationsfondens investering får vi nå mulighet til å utvikle nye smarte materialer som vil kunne endre form eller adskilles når det måtte ønskes etter endt bruk. Dette blir et viktig prosjekt, som vil kunne få stor innflytelse på hvordan materialer gjenvinnes på i fremtiden, sier professor Kim Daasbjerg ved kjemisk institutt ved Århus Universitet i en pressemelding.
Vindmøllebladene skal enten kunne gjenvinnes til nye vindmølleblader eller til helt andre ting.
- Lagret strøm i Nissan Leaf-batterier: Lagret strøm i Nissan Leaf-batterier og halverte strømregningen