Med hjelp fra 7500 ingeniører over hele landet har RIF kommet frem til et symbolsk antall prosjekter – 113 – som skal gjøre underverker for sysselsettingen i bygg- og anleggsnæringen.
Til regjeringen
Listen overleveres til regjeringen i dag, og skal være et faglig innspill til hvordan prosjekter bør prioriteres etter krisepakka er lagt frem mandag.
– Vi tror ikke regjeringen klarer å være så konkrete mandag, derfor vil vi være på forskudd før de skal begynne å konkretisere. Dette er vårt faglige perspektiv, hvor vi har tenkt både på samfunnsnytte og sysselsetting. Dette er prosjekter som gjør en nytte for samfunnet, helt ufiltrert av politiske agendaer, sier RIF-direktør Liv Kari Hansteen, som håper å komme i dialog med regjeringen etter krisepakken er lagt frem.
Se den fullstendige listen over prosjekter (PDF)
Se prosjekter sortert etter fylke (PDF)
25.000 årsverk
Kriteriene for å være med på listen er at prosjektene skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme og bærekraftige. De må også fremme sikkerhet, miljø- og klimavennlighet. Prosjektene må også være statlige, og startklare i inneværende år.
Prosjektene er delt inn i ulike kategorier: samferdsel, energi, offentlige bygg, vann, avløp og renovasjon, kultur og idrett.
Totalt er det prosjekter for 37 milliarder kroner som kan generere 25.000 årsverk til sammen dersom de igangsettes.
Mest til samferdsel
Av de 113 prosjektene er 56 samferdselsprosjekter. Selv om dette inkluderer en rekke små prosjekter, er også seks av de 13 prosjektene for over 1 milliard kroner innen samferdsel. Blant de største samferdselsprosjektene er Hålogalandsbrua, Stad skipstunnel og forlengelse av Bybanen i Bergen.
Innen energi foreslås 20 prosjekter, hvor oppgradering av distribusjonsnettet for EL-kraft i hele landet vil være det største, med et kostnadsoverslag på 1 milliard.
I tillegg foreslår RIF oppgradering og vedlikehold av en rekke offentlige bygg, og da særlig skolebygg. Prosjekter for 11,9 milliarder kroner nevnes spesielt, og det er uten at kirkebygg er medregnet.