På gulvene på de fleste byggeplasser stønnes det når uttrykkene buildingSMART, IFC og IAI blir brakt på bane.
Dette til tross for iherdig innsats fra ildsjeler i bransjeorganisasjonene for å etablere dette som standard for elektronisk tegnings- og dokumenthåndtering i hele byggebransjen.
Uhyre krevende
– Tanken bak den nye standarden er vakker. Men det er uhyre krevende å skulle implementere den i hele byggebransjen, sier en kilde blant elentreprenørene som ønske å være anonym.
Han legger til at han er overbevist om at buildingSMART på sikt vinner fram, men tror det kommer til å ta ti til tyve år, minst.
– Det er et ekstremt omfattende system som skal på plass. Hundretusenvis av enkeltkomponenter skal implementeres i databasen, og hver enkelt skal godkjennes av brukerorganisasjonen IAI. Og dette er ikke engang statisk informasjon.
En annen kilde, som heller ikke vil stå fram, peker på hvor viktig det er å få med seg absolutt alle underleverandører.
– I dag betyr det en ekstra belastning og kostnad å skulle definere hvert enkelt produkt i forhold til en buildingSMART-standard. Det kommer til å ta mange år før dette blir fast praksis, tror hun.
Kurs og seminarer
Foreningen for EL- og IT-bedriftene, Nelfo, er en av bransjeorganisasjonene som ivrer for å innføre buildingSMART-standarder. De gjennomfører en rekke kurs og seminarer for sine medlemmer.
Agnar Holen er organisasjonens fagsjef for teknologiformidling. Han vedgår at det er en enorm jobb å implementere alle aktuelle anleggsdeler i buildingSMART.
– Men vi trenger ikke å vente til verden blir helt perfekt. Bare det å ta i bruk standarden på deler av et anlegg vil gi betydelige besparelser, hevder han.
Holen peker på at buildingSMART ikke bare har sin berettigelse under prosjektering og byggefase.
– Ikke minst under overdragelse, og i drifts- og vedlikeholdsfasen, er buildigSMART-standarden nyttig. Hvis et prosjekt er gjennomført etter buildingSMART og IFC-standarden, vil det bety en enorm besparelse når bygget skal dokumenteres ved overdragelse. buildingSMART vil sikre at alle tegninger og annen dokumentasjon til enhver tid er oppdatert. Det omfattende dokumentasjonsarbeidet vi ser i dag, vil bli dramatisk mye enklere, påpeker Holen.
Amerikansk opprinnelse
BuildingSMART har en amerikansk opprinnelse, som i de senere årene har vunnet fram som en åpen, internasjonal standard.
Den har etter hvert fått en bred, geografisk utbredelse i alle verdensdeler, og vil snart inngå i det internasjonale ISO-systemet som en offisiell standard.
Etter hvert har også alle de viktigste leverandøren av tegneverktøy implementert standarden i sine produkter.