Det betyr at alle foretak som skal kunne godkjennes må ha ferdig utviklet og innførte kvalitetssystemer som sikrer at byggverket stemmer med reglene. Også den faglige ledelsen må dokumentere at kvalifikasjonene holder mål.
De siste tre årene har det vært nok å erklære at systemene er i ferd med å bli utviklet. Fra årsskiftet er det altså slutt på lokal ansvarsrett.
– Overgangsordningene var viktige og riktige for at bygging i landet ikke skulle stoppe opp mens foretakene laget sine systemer og fikk dem til å virke. I løpet av disse tre årene har over 7600 foretak fått sentral godkjenning, opplyser assisterende direktør Gustav Pillgrim Larsen i Statens bygningstekniske etat.
– En stor del av foretakene med sentral godkjenning er småbedrifter. Det viser at det ikke er nødvendig å være stor for å ha styring på kvaliteten, sier Larsen.
Fra årsskiftet må lokale byggeforetak uten sentral godkjenning sende inn dokumentasjon til kommunene for hva faglig leder kan og har av formell utdanning og praksis. Gustav Pillgrim Larsen tror imidlertid ikke at dette vil medføre at papirmengden øker, fordi kommunene allerede vil ha nødvendige opplysninger i sine datasystemer.