IT

Slutt på kranglingen

Espen Zachariassen
2. apr. 2009 - 06:50

EDB skal modernisere og drive IT-apparatet til Dnb NOR de neste fem årene. Prislappen er 3,8 milliarder kroner. Før forhandlingsleder Thorolf Thorstensen hos EDB kunne konstatere at rekordavtalen var i boks, hadde partene vært gjennom en lang prosess for å lære seg å samarbeide.

Bankens feil

Jo, de har jobbet sammen før. EDB fikk driftskontrakten også da banken etablerte forrige IT-plattform. Prosjektet var preget av store samarbeidsproblemer, og divisjonsdirektør Øyvind Trangerud hos Dnb NOR legger ikke skjul på at det var bankens feil.

- Vi behandlet ikke EDB som en likeverdig partner, men som en liten underleverandør. Det førte til mindre bra samarbeidsklima, som ga seg utslag i tekniske problemer og et ustabilt nettbanktilbud med mye nedetid for våre kunder, forklarer Trangerud.

I ettertid ser han at EDB ble behandlet som underdog som slet mer og mer for å tilfredsstille en vanskelig kunde.

Krevde og krevde

- Vi var et apparat som bare krevde og krevde. Analyseselskaper har forklart oss at det ikke er uvanlig at tyngre bankaktører får et slikt anstrengt forhold til en mindre leverandør, sier divisjonsdirektøren. Dnb NOR har 14.000 ansatte. EDB har 6.500.

- Hvorfor skal det gå bedre denne gangen?

- Problemene toppet seg for halvannet år siden. Da tok vi tak i saken og utviklet en annen måte å jobbe sammen på, sier Trangerud. Stikkordet er co management, der partene jobber mer som partnere på samme nivå.

- Nå har vi brukt denne metoden det siste året. I den nye avtalen skal jobbe sammen som likeverdige partnere, og her i banken har vi etablert en egen enhet dedikert IT-prosjektet, sier Trangerud.

Kravstor

EDB har etablert en tilsvarende enhet for å få til det partene i pressemeldingen om storkontrakten betegner som ”mer strategisk samhandling enn før”.

– Det nye samarbeidet fungerer veldig bra. Og selv om banken var kravstor i forrige runde, var det nyttig å ha en kunde som ga utfordringer, mener Thorolf Thorstensen.



Rekordkontrakt for EDB

Driftsavtalen med Dnb er den største på fem år. I en tilsvarende lang periode fremover skal landets største bank modernisere drift og infrastruktur. EDB Business Partner har sikret seg avtalen til en verdi på 3,8 milliarder kroner - en av selskapets største kontrakter noen gang.

– Og trolig Nordens største drifts- og tjenesteavtale de siste fem årene, sier Thorolf Thorstensen, direktør for generell drift hos EDB.

Kritisk

Han ledet forhandlingene med Dnb NOR og legger ikke skjul på at det var kritisk for EDB å hale i land milliardavtalen.

– Her snakker vi om mellom 700 og 800 millioner kroner årlig. Å tape en slik forretning ville ikke være hyggelig. Faglig betyr dette et langsiktig fundament for et teknologisk miljø i bank- og finanssektoren i Norge, sier Thorstensen.

For 3,8 milliarder kroner får Dnb NOR en solid oppgradering og fem års drift. De fysiske investeringene begrenser seg til rundt 100 millioner kroner.

Best i Europa

Målet er enklere, rimeligere og mer stabil drift.

– Vi har en felles målsetting om at dette skal bli en av Europas mest effektive banker, proklamerer Thorstensen.

Virtualisering

Metoden er å ta i bruk ny og standardisert teknologi som er utviklet siden Dnb NOR sist moderniserte ved årtusenskiftet. I dag finnes det et utall servere ute på de mange kontorene. Nå skal de samles hos EDB i langt færre virtuelle servere. Og nettverket skal konverteres til EDBs standardiserte nettverk.

– Nå skal proprietære løsninger byttes ut med standardløsninger som allerede brukes av mange. Da blir det flere som deler på drifts- og utviklingskostnadene, og regningen blir lavere, forklarer Thorstensen.

Manuelle rutiner

Hos Dnb Nor trekker divisjonsdirektør Øyvind Trangerud frem de meste sentrale behovene for å modernisere.

– Vi kjører på operativsystemet Windows 2000 og eldre versjoner av Office. Nå skal vi over på Vista, nyeste Office og Sharepoint fra Microsoft. Det siste sparer oss for mye manuelle rutiner for endringer i dokumenter som flyttes rundt i organisasjonen. I tillegg må internettløsningen bli mer stabil og tilgjengelig. Problemene vi hadde for halvannet år siden er velkjente, påpeker Trangerud.

Ikke Rocket science

– Windows 7 kommer til høsten. Er det ikke sent å satse på Vista, som har fått mye kritikk for å kreve mye ressurser?

– Jeg vil ikke kalle Vista rocket science, men jeg tror ikke Windows 7 er moden for en så stor utrulling. Rådene fra Microsoft er også tydelige på det, sier Trangerud.

Løsninger basert på fri programvare er ikke aktuelt.

– Nei, dette er for samfunnskritisk til at vi tør å gamble på slike løsninger, lyder det kontant fra EDBs Thorolf Thorstensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.