Meningene om hva som skal gjøres med Slottsplassen er mange og sterke. Det eneste alle har vært enige om, er at noe må gjøres. Nå blir noe gjort.
Problemet med det nåværende grusdekket er dårlig drenering. Under grusen ligger et asfaltlag som hindrer vann i å trenge ned i grunnen. Etter langvarige eller kraftige regnbyger flommer vannet nedover Slottsplassen og tar med seg store mengder grus.
Resultatet er ikke noen pryd for øyet, men problemene dreier seg slett ikke bare om estetikk.
Universitetet, som holder til nedenfor Slottsbakken, har fått vannskader fordi grusen tettet slukene.
Les også: Slottsplassen full av miljøgift
Verre og verre år for år
For Slottet fører bekkene med grus til mye arbeid. Når grusen skylles vekk, må den føres tilbake etter at regnet har gitt seg. Tilstanden for Slottsplassen forverrer seg hvert år og medfører økte utgifter til vedlikehold og reparasjoner.
Den enkleste løsningen på problemene hadde vært å erstatte grusen med et fast dekke, men denne idéen har møtt motstand, blant andre Riksantikvaren.
Nå er en annen løsning valgt. Den blir gjennomført med Statsbygg som byggherre. Oppdragsgiver er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
Les også: Hva kan broen brukes til?
Limes til asfalten
– Den gamle grusen skal erstattes med et nytt gruslag som limes til asfalten, sier prosjektleder Kjersti Sandvik i Statsbygg.
– Limet som brukes er basert på planteolje. Asfalten blir også skiftet ut. Det blir to nye lag. Et lag med svart asfalt under og et lag med rød asfalt over. Begge lagene blir 4,5 cm tykke. Hensikten med rødfargen er å gi asfalten samme farge som grusen, slik at plassen beholder samme farge selv om litt av grusen blir slitt bort.
– Å fjerne det gamle dekket blir en krevende oppgave. Det blir masseutskifting ned til 35 cm dybde. Den gamle asfalten inneholder miljøgifter. De er ufarlige så lenge asfalten ligger i ro, men når den fjernes, må den behandles som spesialavfall, sier Sandvik.
Ramme på 70 mill.
I forbindelse med utskiftingen av dekket skal det etableres et avrenningssystem. Entreprisen omfatter bare Slottsplassen, men det blir opsjon på tilsvarende behandling av Slottsbakken, som ligger mellom Slottsplassen og Karl Johans gate.
I dag har den asfaltdekke uten grus over. Slottsplassen har et areal på 15 900 kvm, Slottsbakken har 2 520 kvm.
Oppdraget er utlyst med forbehold om nødvendige bevilgninger fra Stortinget. Kostnadsrammen for arbeidet på Slottsplassen er på 70 millioner kroner. Saken blir behandlet av Stortinget 21. mars. Oslo bystyre avgjør om det skal bevilges penger til å ta Slottsbakken samtidig.
Hvis alt går som planlagt, er jobben fullført til 200-årsjubileet for grunnloven 17. mai neste år.
Les også:
Slik bygges Norges nye praktgate