Smart bruk av luftfuktighet

Avfukting av luft kan på en robust og enkel måte utnyttes til varmegjenvinning, noe som kan gi store besparelser, spesielt i industribygg med mye fuktighet.

Harald Søfteland og SmartTekEnergi har etablert seg i forskningsparken på Bakkenteigen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.(Foto: Steinar Sund)
Harald Søfteland og SmartTekEnergi har etablert seg i forskningsparken på Bakkenteigen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.(Foto: Steinar Sund) Bilde: Steinar Sund
Steinar Sund
26. feb. 2016 - 07:00

Systemet omfatter automatisk regulering av temperatur, luftfuktighet og spjeld for omluft og friskluft, i tillegg til spjeld som automatisk veksler mellom avfukting av to forskjellige avdelinger etter behov.

Lufting er sløsing

Den innovative løsningen er utviklet av selskapet SmartTekEnergi og gründer Harald Søfteland som har 28 års erfaring med avfukting og tørking fra tidligere arbeid i svømmehall. I svømmehallene har det, ifølge ham, tidligere vært vanlig å lufte ut fuktigheten. Dette oppfatter Søfteland som sløsing med energi.

Les: Lukter snøfallet før det begynner

Fra misfornøyd kunde til lys idé

Tønsberg-gründeren, som egentlig kommer fra Sandefjord, forteller at han fikk ideen til oppfinnelsen etter at han i 2009 arbeidet med en litt krevende kunde. Den gangen gjaldt det energieffektivisering av drivhus, og kunden kunne ha spart energi til 60 bolighus. Kunden var likevel ikke interessert fordi det som var aktuelt å bruke den gangen hadde for mange ulemper.

– Det irriterte meg, men etter en tid fikk jeg en lys idé. Jeg kom på at jeg kunne ta fuktigheten ut av lufta og kjøre varmen tilbake igjen, forteller han.

Prinsippskisse for SmartTekEnergi
Prinsippskisse for SmartTekEnergi

Søkt om patent

Det ble starten på SmartTekEnergi. Siden systemet ennå er under patentbehandling, vil han ikke gå for mye i detaljer, men han røper at det bygger på kjent teknologi, men det er satt sammen på en ny måte. Han har arbeidet med ideen i to år, og nå er det første systemet montert på Klavenes Gård & Gartneri i Holmestrand.

Les også: Hybridsystem gir økt energiutbytte

Fra fuktig luft til varme

Systemet består av et avfuktingsaggregat som trekker inn fuktig luft og avfukter omtrent 20 liter vann i timen. Kondensen fra lufta gir varme, og den ledes så til produksjonsområdet og balanserer luftfuktigheten til ønsket nivå.
– Dette betyr at bygget kan holdes tettere, og det blir mindre energitap, forklarer Søfteland.
Vann som fordamper virker avkjølende. Fordamping stjeler med andre ord varme, og den varmen som finnes i den fuktige lufta kan utnyttes.
– Energien blir jo ikke borte når den fordamper, men den går over til lufta. Den energien samler jeg opp igjen, forklarer oppfinneren fra Tønsberg.
På denne måten er det mulig å holde vinduene mer igjen, og varmetapet, som ren utlufting ellers ville medført, reduseres. Det finnes andre avfuktingsprodukter på markedet i dag, men systemet til SmartTekEnergi skiller seg fra disse blant annet ved at det kan tørke ved høye temperaturer, og at det kan omfordele varmen dit det er ønskelig.
Systemet han har utviklet gir mindre behov for kanaler og ventiler. Foreløpig har han bare montert det ene systemet i Holmestrand, og han kan foreløpig ikke si så mye om deres erfaringer, annet enn at det fungerte som det skulle fra dag én og at kunden er godt fornøyd.

Les om: Byer sløser med energi

Store besparelser

Nå planlegger han ytterligere testing med to drivhus der det ene skal ha konvensjonell oppvarming og utlufting, mens det andre skal ha hans system. Det vil kunne gi mer eksakt informasjon om besparelser og nytteverdi.
– Jeg arbeider med å få støtte fra Innovasjon Norge til et gartneri der vi skal overføre varme til andre avdelinger og lagre varme fra dag til natt. Dette blir et samarbeid med gartner, NMBU på Ås, Norsk Landbruksrådgivning og noen flere. Prosjektet mottar også støtte fra Enova.
Nødvendige investeringer skal være nedbetalt etter tre år av det man sparer i strømutgifter.
Søfteland mener likevel at systemet har et stort potensial for å kunne brukes innen andre områder der det er tilsvarende behov, spesielt i industribygg der fuktighet kan være en utfordring.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.