Det er 4,4 millioner verpehøner i Norge, disse legger i snitt 330 egg hver i sin levetid. Den totale eggproduksjonen ligger på 70.000 tonn årlig. Siden hvert egg i snitt veier 63 gram, betyr det at hønene legger til sammen 1,1 milliarder egg i løpet av et år.
8000 tonn av disse eggene går ikke til direkte konsum, men til industriell bruk. Det gir 800 tonn skall, som nå kan bli mer interessant enn noen gang før.
Solens vitamin
Bjørn-Tore Hansen er direktør for egg i Nortura. Han peker på at vi langt mot nord sliter med underskudd på vitamin D. I eggeplommen er det en del av dette vitaminet.
– Vi spurte oss hva som ville skje om vi bytter den tradisjonelle lyskilden med led som gir UVB, sier Hansen.
UV-stråling, eller lys, er elektromagnetisk stråling med bølgelengder som ligger mellom synlig lys og røntgen. De deles i tre, A, B og C. UVB er stråler i området 280–315 nanometer.
Nå har to pilotforsøk vist at spesialutviklete led-lamper med UVB gir høna risikofritt solarium som leder til betydelig øking i innholdet av vitamin D i plommen.
– Blindtester gjort av NMBU viste at innholdet av vitamin D økte med 45 prosent, sier Hansen.
Kalk fra eggeskall mot osteoporose
Innovasjonen er et resultat av prosjektet Optiegg, Optimal verdiøkning av egg, støttet av Forskningsrådet. Optiegg er et samarbeid mellom Nofima, NMBU, UiO, Nortura, Norilia, Orkla og danske Danæg.
Det samme prosjektet har vist at eggeskall kan bidra til å redusere osteoporose. Eggeskall inneholder svært mye kalk, og det viser seg at mennesker tar opp animalsk kalk langt mer effektivt enn mineralsk kalk.
Et annet nytt bruksområde for skallene kan være å bruke det i bakepulver. Da kan saltinnholdet reduseres, med de helseeffektene det har.
Men det ligger flere muligheter i eggeskallet enn helseeffekter.
– Sandblåsing med kalk fra eggeskall egner seg før lakkering. Kalken tromles til veldig fine partikler som gir en svært glatt og fin overflate der kravene er spesielt store. Norilia har kjørt forsøk, forteller Hansen.
Ber folk ta kontakt om de finner en sånn i Oslofjorden