Marsjstøvelen M/77 har vært brukt i Forsvaret siden 1977. I påvente av en erstatter, åpner Forsvaret nå opp for bruk av privatinnkjøpte støvler ettersom mange har behov for skotøy som både har bedre komfort, men også er skadeforebyggende.
– M/77 er en «elsk-hatstøvel». Det er mange som er glad i den og den har tjent oss godt i mange år, men det er også mange som sliter med den. Derfor har vi valg å tillate egne, moderne støvler som er mer skånsomme for beina, sier Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg til Forsvarets forum.
Tidligere har det kun vært Hæren som har hatt mulighet til å velge mellom M/77-støvelen og egne støvler.
I Forsvarets nye uniformsdirektiv, som er forventet å være ferdigstilt i løpet av 2024, vil dette være en mulighet i alle grener fram til de nye marsjstøvlene er på plass, skriver Forsvarets Forum.
– Det vi kommer til å si er at man kan bruke privatinnkjøpte støvler som er like gode eller bedre enn de utleverte, så lenge de er hel-sorte og går over ankelen, sier Wenneberg.
De samme forsikringsreglene vil gjelde for de privatinnkjøpte støvlene, som støvlene Forsvaret deler ut, ifølge sjefssersjanten. Hvis man for eksempel får frostskader eller belastningsskader, så dekkes man av forsikringen.
Forsvaret ønsker fremdeles lærstøvler
TU har tidligere skrevet om at det nye fottøyet skal følge samme konsept som i dag.
Forsvaret spør etter ufôrede feltstøvler i lær som settes sammen i et system med fotposer og sokker. Noen ting ønsker de derimot å forbedre.
– Man ser for seg at den nye støvelen vil ha bedre demping- og stabilitetsegenskaper. Den nye støvelen vil også komme i fargen brun, da dette gir bedre kamuflasje- og signaturegenskaper, skriver prosjektleder i Forsvarsmateriell, Tom Georg Bjørklund, på e-post til Forsvarets Forum.
Ikke noe behov for Gore-Tex
Da anbudskonkurransen ble annonsert i november i fjor, satte selskapet bak Gore-Tex-teknologien, W.L. Gore, spørsmålstegn ved avgjørelsen om å kun spørre etter lærstøvler.
– Det er knapt noe land innen Nato som har kun lærstøvel som sin standardstøvel. De fleste har gått over til mer moderne teknologi som framfor alt har bedre vanntetthet og holder soldatene tørre over tid, sa Åke Sahlgaard, som representerer W.L. Gore, til TU den gang.
På spørsmål om hvorfor Forsvaret ikke skulle teste feltstøvler med Gore-Tex eller lignende membraner, svarte prosjektleder Tom Georg Bjørklund den gang at det ikke ville være ressurseffektivt å introdusere ny teknologi uten å ha behov for det.
– Å introdusere et nytt konsept vil ta tid og store ressurser til testing, utvikling og opplæring av noe vi ikke ser behov for, skrev han til TU per epost.