Det er det snart slutt på, for nå bygger norske studenter den første norske satellitten.
Studentsatellitten som er blitt til etter et initiativ fra adm. direktør Kolbjørn Adolfsen ved Andøya Rakettskytefelt og nå jobber 23 studenter og flere veiledere med å ferdigstille det norske pionerarbeidet.
Liten
En av forutsetningene for å få være med på oppskytningen var at satellitten ikke skulle veie mer en 1 kilo og ikke være større enn 10 cm kubisk, noe som gjør at den passer godt til navnet døpenavnet nCube - den norske terningen.
- Disse begrensningene gjør prosjektet mye mer krevende, sier Adolfsen. Det som ellers kanskje ville blitt til en satellitt på over 10 kilo må krympes kraftig og det gir prosjektdeltakerne svært god trening i å konstruere liten, men solid elektronikk.
Satellitten skal være ferdig til sommeren og skal sendes til USA for testing og integrasjon med de andre satellittene. I perioden rundt oktober neste år vil den vil bli skutt opp fra Kasakhstan sammen med ti til tolv tilsvarende prosjekter fra andre land. Studentene får tildelt en frekvens i VHF-båndet og får selv det operative ansvare for kommunikasjonen med satellitten som skal gå i polarbane.
- nCube vil ikke revolusjonere den norske aktiviteten gjør i rommet. Den er en demonstrator som skal følge skipstrafikk med AIS - Automatic Identification System fra rommet. I tillegg vil den også følge et reinsdyr som vil utstyres med en slik AIS-sender. Den er også viktig for å skape entusiasme rundt fagfeltet, sier Adolfsen.
Og entusiasmen er det i følge han ingen mangel på. Studentene som kommer fra 3. og 4. årskurs ved NTNU, UiO Landbrukshøgskolen på Ås og Høgskolen i Narvik jobber i perioder døgnet rundt.
- Dette er skikkelig ingeniøropplæring, sier en minst like entusiastisk Adolfsen.
Vil du vite mer se på: www.rocketrange.no/ncube