KLIMA

Snøen på Kilimanjaro forsvinner

FIKK KRITIKK: Al Gore fikk kritikk for å si at snøen på Kilimanjaro forsvinner på grunn av global oppvarming. Forskere pekte på andre årsaker. Men en ny studie viser nå at økt temperatur trolig er hovedårsaken til at breen på toppen i Tanzania forsvinner.
FIKK KRITIKK: Al Gore fikk kritikk for å si at snøen på Kilimanjaro forsvinner på grunn av global oppvarming. Forskere pekte på andre årsaker. Men en ny studie viser nå at økt temperatur trolig er hovedårsaken til at breen på toppen i Tanzania forsvinner. Bilde: SHANNON STAPLETON
Kjetil Malkenes Hovland
3. nov. 2009 - 11:27

Fredsprisvinner Al Gore fikk kritikk da han brukte fjellet Kilimanjaro (5896 m) i Tanzania som eksempel på global oppvarming.

Snøen har smeltet kraftig fra 1912 og fram til vår tid, men eksperter hevdet at denne smeltingen skyldtes andre faktorer enn global oppvarming.

Nå har forskeren som Al Gore støttet seg på i boken «En ubehagelig sannhet» lagt fram en studie som viser at høyere temperatur trolig er hovedårsaken til at snøen på Kilimanjaro smelter.

Mister mye snø

Studien som er publisert i det amerikanske vitenskapsakademiets tidsskrift PNAS viser at snøen på Kilimanjaro kan være borte om et par tiår, og at dette trolig skyldes høyere lufttemperatur. En fjerdedel av isen som lå på Kilimanjaro i 2000 var borte i 2007.

viser at snøen på Kilimanjaro kan være borte om et par tiår, og at dette trolig skyldes høyere lufttemperatur. En fjerdedel av isen som lå på Kilimanjaro i 2000 var borte i 2007.Illustrasjon: Proceedings of the National Academy of Sciences

«Vi presenterer ytterligere bevis for at kombinasjonen av prosesser som driver dagens krymping og fortynnelse av Kilimanjaros snøflater er unik innenfor et 11 700 års perspektiv. Hvis dagens klimaforhold fortsetter, vil isflatene på toppen av Kilimanjaro og brearmene trolig forsvinne innen et par tiår», heter det i artikkelen.

Mangelfulle data

Artikkelen diskuterer ulike grunner til hvorfor dette skjer, og peker blant annet på at Øst-Afrika ble varmere mellom 1901 og 2000. Forskerne understreker imidlertid at de meterologiske dataene for området er mangelfulle.

«Uansett viktigheten av de ulike årsakene til Kilimanjaros tap av isflater, er disse krympende flatene ikke unike. De gjenværende breene i Afrika vil snart forsvinne, mesteparten av breene i tropisk Sør-Amerika forsvinner raskt, de fleste tibetanske breene, inkludert mange i Himalaya, trekker seg også tilbake», heter det i artikkelen.

Felles årsak

Forskeren som ledet studien, Lonnie Thompson fra Ohio State University, peker ifølge Associated Press på klimaendringer som en viktig årsak til at breen ser ut til å forsvinne.

– Det at så mange breer i tropiske og subtropiske strøk utvikler seg på en lik måte antyder en felles årsak. Økningen i temperaturen nær jordens overflate sammen med de enda større økningene i øvre lag av troposfæren, som er dokumentert de siste tiårene, forklarer delvis observasjonene, sier han.

Forskerne peker også på lokale faktorer som endringer i landbruk, mengden skyer, nedbør og luftfuktighet. Men snøfall og skyer spiller ifølge studien en mindre rolle enn økt temperatur.

– Et bevis

– Det er ikke overraskende, sier klimaforsker Margareta Hansson ved Stockholms Universitet til Sveriges Radio. – Dette er jo ytterligere et bevis på at det pågår en global oppvarming.

Forskningen er støttet av USAs National Science Foundation og National Oceanic and Atmospheric Administration.

Den som ønsker å se kritikken mot Al Gores påstander, kan lese mer om hvilke andre faktorer som kan påvirke snøen på Kilimanjaro i denne artikkelen i American Scientist fra 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.