OLJE OG GASS

Snur i ubåtsaken

VURDERER HEVING PÅ NYTT: En av kvikksølvbeholderne fra U-864, som ligger på bunnen utenfor Fedje. Nå skal regjeringen vurdere heving på nytt.
VURDERER HEVING PÅ NYTT: En av kvikksølvbeholderne fra U-864, som ligger på bunnen utenfor Fedje. Nå skal regjeringen vurdere heving på nytt. Bilde: Trond Sande, Geoconsult
Jannicke Nilsen
15. mai 2007 - 15:33

Regjeringen snur og vil på nytt vurdere om det er mulig å heve vraket av ubåten U-864.

Ny prosess

Regjeringen gikk opprinnelig inn for å dekke til vraket og massene rundt, etter anbefaling fra Kystverket. I etterkant ble det lansert nye forslag til hevingsmetoder som regjeringen nå vil ha utredet nærmere.

Utredningen vil koste 20 millioner, og Kystverket overfører 5 av disse fra forrige års budsjett.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen varsler at regjeringen vil sette i gang en bred prosess ledet av Kystverket for å innhente forslag til, og vurdere ulike hevingsmetoder. Eksterne konsulentselskap skal kvalitetssikre innholdet i forslagene og vurdere blant annet teknisk-, operasjonell- og miljømessig risiko.

Fedje får depot tilbake

Kystdirektoratet får også 29 millioner kroner til å reetablere hoveddepotet for oljevern på Fedje, etter at Bondevik 2 la ned hoveddepotet her.

Beslutningen ble tatt 13. februar i år, en måned etter at det kypriotiskregistrerte rlasteskipet «Server» gikk på grunn ved Hellisøy i Fedje.

Bevilgningen innebærer er en betydelig styrking av oljevernmateriellet på Fedje og etablering av en trent mannskapsstyrke som kan mobilisere og bruke utstyret.

Skipstrafikken utenfor Nord-Hordaland er betydelig, og Fedje ligger sentralt plassert i forholdt til tankskipstrafikk til Mongstad og Sture, lokaltrafikk og ordinær kysttrafikk.

Hoveddepotet for oljevernutstyr på Fedje skal være på plass i løpet av 2007.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.