Englandskabelen vil bli hele 725 kilometer lang, lenger enn noen kraftkabelforbindelser gjennom sjøen i dag. Hvis alt går etter planen, kan den settes i drift i 2006. Den planlagte kapasiteten er inntil 1400 megawatt (MW).
Anbudene ute
– Anbudene er allerede ute hos leverandørene. Innen tidlig på høsten vil vi inngå de første kontraktene, sier prosjektleder Tor Anders Numedal til tekblad.no.
Det er mange teknologiske utfordringer for de kabelselskapene som ønsker å delta. Ikke minst når kabelen skal gjennom norsk fjorder, som er både dype og trange. På britisk side har ikke det britiske selskapet National Grid bestemt seg hvor de vil føre kabelen i land. Statnett vil eie og drifte kabelen sammen med National Grid.
Gevinst ved samkjøring
Forbruksmønstrene for kraft er ulike i Norge og England, noe som vil kunne gjøre det ekstra fordelaktig å knytte de to kraftmarkedene sammen. Hvem som skal handle kraft med britene på grunnlag av den nye forbindelsen, er ikke avgjort. – Det er mange aktører inne i bildet, men det er for tidlig å gå ut med noen navn.
I Norge skal kabelen tilknyttes det norske sentralnettet nord for Stavanger ved Kvilldal i Suldal kommune. Kabeltraseen vil krysse den ytre delen av Boknafjorden mellom Vestre Bokn og Kvitsøy. Videre vil kabelen gå østover nord for Finnøy via den dypeste delen av Gapafjorden, krysse Jelsafjorden og gå inn Sandsfjorden. Kabelen vil så bli lagt inn Hylsfjorden til landtaket innerst ved Hylen.
Fra Hylen skal det føres en likestrømsluftledning mot Ravnanuten, over Suldalsvatnet til Kvilldal. Der vil det bli bygget et strømretteranlegg hvor kabelforbindelsen fra England vil bli koblet sammen med det norske sentralnettet.