ENERGI

Sol og vind produserer tilsammen mer strøm i EU enn kull, olje og gass

En ny rapport viser at 13 medlemsland i EU for første gang får mer strøm fra fornybare energikilder enn fra fossile.

Fornybar energikilder som vind og sol er i ferd med å gjøre EU-land mindre avhengige av fossile energikilder som kull, olje og gass.
Fornybar energikilder som vind og sol er i ferd med å gjøre EU-land mindre avhengige av fossile energikilder som kull, olje og gass. Illustrasjonsfoto: Roman Gorielov/Colourbox
30. juli 2024 - 13:26

Solpaneler og vindturbiner genererte 30 prosent av strømproduksjonen i de 13 EU-landene i første halvår 2024, ifølge en rapport fra tenketanken Ember.

Det er den britiske avisen The Guardian som omtaler funnene.

Fornybar energi passerte dermed fossile kilder, som kull, olje og gass, som største elektrisitetskilde. Tyskland, Belgia, Ungarn og Nederland var blant landene som nådde denne milepælen for første gang, ifølge Ember-rapporten.

Strømproduksjon fra forbrenning av kull, olje og gass falt med 17 prosent i EU de første seks månedene av 2024, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Ember.

Solparken Talayuela Solar i den spanske regionen Extremadura eies av Statkraft og har en effekt på 300 MWp. <i>Foto:  Solarcentury</i>
Solparken Talayuela Solar i den spanske regionen Extremadura eies av Statkraft og har en effekt på 300 MWp. Foto:  Solarcentury

Rapporten fra Ember viser også at kraftverkene i EU-land har redusert bruken av kull og gass med henholdsvis 24 prosent og 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I følge en analytiker i Ember kan dette tyde på et historisk skifte i energiproduksjonen, drevet av økt satsing på fornybar energi. Skifte fra fossilt til fornybar energi har skutt fart i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina våren 2022.

EU installerte rekordhøye 16,2 GW med ny vindkraftkapasitet i 2023, ifølge lobbygruppen Wind Power Europe. Dette er likevel bare halvparten av det som er nødvendig for å nå klimamålene i 2030, skriver The Guardian. For men mens solkraft har boomet, sliter vindindustrien med høy inflasjon, i tillegg til kraftig motstand mot utbygging både blant politikere og publikum. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.