Satellitten Solar-B ble skutt opp fra Japan fire minutter senere enn planlagt, klokken 23:36 norsk tid fredag.
Svalbard satellittstasjon (SvalSat) mottok de første signalene fra satellitten rett etter klokken fire lørdag morgen, og gjorde de første registreringene to timer senere.
Har kontakt
- Satellitten er i god form. Vi hadde kontakt med den både lørdag morgen og søndag, sier Rolf Skatteboe, direktør ved Kongsberg Satellite Services ( KSAT) som driver SvalSat.
De første dagene overvåkes satellitten flere steder i verden, og de aller første signalene fra Solar-B ble mottatt i Perth i Australia 17 minutter etter oppskytingen.
Avhengig av testing
De neste ukene skal satellitten testes omgående, før instrumentene settes i gang og forskningen tar til.
Foreløpig mottar SvalSat bare såkalte "housekeeping data", som vil si informasjon om satellittens stand og posisjon.
- Instrumentene startes opp om alt fra to til seks uker. Det er avhengig av hvordan testingen går, sier Skatteboe.
Norge sentralt
Ved hjelp av et solteleskop, et røntgenteleskop og et UV-spektrometer skal Solar-B undersøke de voldsomme eksplosjonene på solas overflate og gjøre nøyaktige målinger av solas magnetfelt . Data fra satellitten blir viktige for å forstå hvordan prosesser på sola påvirker klima og teknologi på jorda.
- Det som er spesielt er at Norge har fått en så sentral rolle i det her, sier Skatteboe.
Vil gi svar
- Med Solar-B på plass kan vi få spikret fast teorier vi har jobbet med i mange år, sier Viggo Hansteen, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Det er de som skal analysere og distribuere dataene fra Solar-B.
Hansteen regner med at driften av datasenteret skal være i gang ved nyttår, når all utprøving og nødvendige tester er gjennomført.
Instituttet vil jobbe med dataprosessering i fire år i første omgang. Satellitten kan ha en levetid på minst ti år dersom videre finansiering av driften kommer på plass.