For en tid tilbake solgte Alf Bjørseth, en av gründerne bak solenergiselskapet REC, seg helt ut og kunne kassere inn en betydelig pengesum for innsatsen. Det tok ikke lang tid før Bjørseths gründertrang slo ut i full blomst igjen i form av en ny satsing på wafere til solceller. Men denne gangen er det ikke multikrystallin, men monokystallin teknologi det er snakk om.
10 prosent høyere virkningsgrad
– Monokrystalline silisiumsolceller kan ha opptil 10 prosent høyere virkningsgrad enn multikrystalline og komme opp i en virkningsgrad på 25 prosent. Selve cellene er jo bare en del av et totalt solcellesystem, og selv om de monokrystalline cellene er dyrere, øker ikke prisen på alle de andre delene. Vi tror at slike produkter vil selge godt i den høye enden av markedet i årene fremover, sier Bjørseth.
Den nye fabrikken skal bygges av SIVA og leies av NorSun. I starten vil den få en kapasitet på 100 MW og sysselsette 65 personer. Senere ønsker selskapet å øke produksjonen til 400 MW.
– Vi kommer til å investere rundt 500 millioner kroner i fabrikken på Hydros bedriftsområde på Årdalstangen og vi regner med at støtten fra det offentlige vil ligge på rundt 10 prosent. Det er andre infrastrukturelementer som er viktigere enn støtten, slik som tilgangen på lav netteleie til strømmen og til kaldt kjølevann for prosessene, sier kommunikasjonsdirektør Sven Røst.