Mannen bak NorSun er Alf Bjørseth, som også etablerte solcelleprodsuente REC i sin tid.
NorSun produserer en anne type solceller enn REC. Ifølge flere uttalelser til pressen fra REC-ledelsen, er markedte for solceller så stort at ny konkurranse fra NorSun ikke betyr mye for dem. NorSun lager også en type solceller som blir noe dyrere.
Finnhjelp
NorSuns produksjon av silisiumskiver i Årdal vil først komme i gang mot slutten av 2007.
– Allerede nå er vi i gang med leieproduksjon i Finland, sier administrerende direktør Jon Hindar i NorSun.
Fabrikken i Årdal vil ved starten ha en årskapasitet på 100 MW. Hele NorSuns kapasitet skal økes til 400 MW i 2011.
- Hvorvidt hele produksjonen vil ligge i Årdal, har vi ikke tatt stilling til ennå. Det tomtearealet vi disponerer i dag er ikke stort nok, men det kan godt være det blir frigjort andre tomtearealer i nærheten på et senere tidspunkt, sier Hindar.
Egen råsilisium
Norsun vil også involvere seg i produksjon av selve råmaterialet, polysilisium, hvor de vurderer deltakelse i forskjellige prosjekter. Selskapet har allerede inngått en intensjonsavtale med to produsenter av solcellemoduler, en fransk og en nederlandsk, om etablering av selskapet SilPro i Frankrike, nærmere bestemt Provence.
- Vi går inn som investor med en minoritetsandel av aksjene. Men avtalen sikrer oss førsterett til minst 80 prosent av produksjonskapasiteten, sier Hindar.
Egenproduksjon 2008
Fabrikken skal reises i nærheten av eksisterende fasiliteter for annen produksjon.
- Teknologien er valgt, og NorSun kommer til å sette i gang prosjektet i løpet av året. Dermed kan selskapet ha produksjon av egen råsilisium i løpet av 2008.
Kapasiteten på dette anlegget vil i første omgang bli ca 2500 tonn. Dette vil bli doblet i løpet av et par år. I tillegg til dette prosjektet vurderer NorSun også andre alternativer.
- Pr i dag er det knapphet på polysilisium. Derfor er det strategisk viktig å ha tilgang til vår egen kilde. I mellomtiden får vi råvaren fra andre partnere som allerede er etablert i bransjen, sier Hindar.
Tynnfilm
Hindar forteller også om nok et prosjekt hvor NorSun vil gå inn med kontrollerende eierandel.
Dette selskapet skal jobbe med tynnfilmteknologi hvor tynne lag silisium og sinkoksid legges på glasskiver (wafer deposition). Selskapet er under etablering i samarbeid med en teknologipartner og en finansiell partner, begge amerikanske.
– Slik det ser ut i dag blir produksjonen her lagt til Tsjekkia. Vi er i ferd med å vurdere hvilken teknologi vi skal velge. Parallelt jobber vi med å få de siste finansielle bitene på plass. Men også dette prosjektet skal være i gang i løpet av høsten, sier Hindar.