Snart kan norske husdyr få servert fluer til frokost. Ikke i form av fluene selv, men i form av et proteinpulver som produseres av larvene. Det skal selskapet Pronofa gjøre i anlegget de skal bygge opp i Fredrikstad. De har samme sjef som Denofa, Hans Petter Olsen. Denofa er ikke noen småbedrift innen dyrefor. De prosesserer halvparten av all soya som importeres til dyrefôr; 400 000 tonn årlig. Det blir det neppe mindre av, men det animalske proteinet skal komplettere det vegetabilske. En årlig produksjon på 8 000 tonn pulver er noen fluelarver det.
Et gram egg fra sort soldatflue kan bli til 2,6 kilo protein på tre uker, så det er ingen grunn til å klage på vekstkraften til larvene. De har rett og slett en fantastisk appetitt og de er utrolig lite nøye på menyen. I tillegg til proteinpulver produseres olje, kitin og gjødsel. Her går ingen ting til spille.
Pronova jobber også med marine proteiner. De vil dyrke og høste tunikater, som er en form for 20 til 30 cm lange sekkedyr. De lever av å filtrere planteplankton fra sjøen. Jo mer algeoppblomstring det blir på grunn av avrenning fra jordbruk og andre kilder, jo mer liker tunikatene seg. Fôr og vannrensing må vel kalles win-win.
Teknisk Sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.
Elbil – Teknisk sett
TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.
Her finner du Elbil – Teknisk sett: