– Det hele startet med enkeltkomponenter som spesialpumper og spesialventiler for tre til fire år siden. Men i løpet av det siste halvannet året har utviklingen skutt fart. Landteknikk AS vil ha en omsetning på et sted mellom 425 og 450 millioner kroner i inneværende år. Av dette stammer over 50 millioner kroner fra leveranser til norske solcelleaktører som REC, NorSun og Metallkraft.
Lagrer og frakter skjæreveske
Ved produksjon av solcelleskiver benyttes trådsager som skjærer opp silisiumblokkene. Under denne prosessen brukes en skjærevæske av silisiumkarbid og glykol. Denne væsken skal blandes, transporteres til trådsagene og samles opp igjen. Denne håndteringen er utfordrende ettersom skjærevesken har produktegenskaper som stiller spesielle krav til utforming av tanker, pumper, ventiler og rørsystemer. Blant annet kjennetegnes den av høy egenvekt, har lett for å sedimentere, og har naturlig nok en sterkt slipende effekt.
– Det er viktig å kunne levere løsninger slik at man unngår sedimentering i rørsystemene. Selv om melk og andre flytende næringsmidler ikke har mye til felles med skjærevæske for solceller, har det vist seg at prinsipper og designfilosofi i stor grad lar seg overføre, sier markedssjef Svein Arild Kvalheim hos Landteknikk AS.
Eksport med Metallkraft
Metallkraft har utviklet patenterte prosesser for behandling og gjenvinning av skjærevæsken som benyttes ved trådsaging av silisiumskiver. De har nå inngått en avtale med Landteknikk som innebærer at de står for leveransene av automasjonssystemer, tanklagere og distribusjonsanlegg for skjærevæske som Metallkraft benytter i forbindelse med sine gjenvinningsanlegg.
– Vi har således stått for leveransene til deres anlegg i Kristiansand. Men vi er også med når Metallkraft nå bygger sitt gjenvinningsanlegg i Yangzhou i Kina. Sier Kvalheim.
I fellesskap arbeider Metallkraft og Landteknikk nå med å markedsføre teknologien til internasjonal solcelleindustri – blant annet gjennom deltakelse på fagmesser hvor løsningene er presentert for en rekke aktuelle kunder.
– Det har vært stor interesse for den teknologien vi kan tilby og vi har nå en rekke interessante kontakter å arbeide videre med, sier Kvalheim.