ENERGI

Solenergiselskapet Norsun oppgraderer teknologi og dobler produksjonen

Har sikret seg 515 millioner i frisk kapital og investerer i ny teknologi

NorSun i Årdal øker produksjonskapasiteten.
NorSun i Årdal øker produksjonskapasiteten. Bilde: Norsun
11. juni 2019 - 14:31

I dag, tirsdag, falt de siste brikkene på plass, da det ble kjent at statens klimainvesteringsfond Nysnø går inn med 80 millioner kroner i selskapet NorSun.

Med ytterligere 80 millioner fra ABN AMROs Energy Transition Fund, og mer penger fra Innovasjon Norge, Enova og egne aksjonærer, har NorSun reist 515 millioner som skal brukes til å effektivisere produksjonen.

Vis mer

Nå er målet å doble produksjon innen 2020.

Ved produksjon av silisium som her hos Elkem har man ennå ikke sensorer som tåler varmen og dermed får man heller ikke samlet data som kan tolkes og analyseres av KI-modeller.
Les også

Innen industri er vi langt unna en KI-revolusjon

Mer enn dobling

– Utvidelsen vil skje gradvis. Vi kommer til å bruke mesteparten av dette året på å installere nytt utstyr. Men mot slutten av 2020, om ikke før, vil kapasiteten være doblet, sier styreleder i Norsun, John Andersen jr. til Teknisk Ukeblad.

Norsun er allerede den største produsenten av monokrystallinske wafere utenfor Asia. Produksjonen ligger i dag på 450 MW per år, noe som skal økes til 1000 MW innen utgangen av 2020.

NorSun i Årdal øker produksjonskapasiteten. Her er et operatør med et stykke ingot. <i>Foto:  Peder Qvale</i>
NorSun i Årdal øker produksjonskapasiteten. Her er et operatør med et stykke ingot. Foto:  Peder Qvale

– Vi begynner det forberedende arbeidet umiddelbart, sier Andersen til TU.

Konkurransen i solenergimarkedet er knallhard, og NorSun har jobbet lenge og hard med å reise kapital til en utvidelse.

Stort prisfall i fjor

I mai i fjor falt salgsprisene på silisium-wafere med 30 prosent, etter at Kina varslet endringer i sine subsidiesystemer. Endringene rystet solenergibransjen og ga forventninger om et dramatisk fall i solcelle-etterspørselen.

Både REC i Porsgrunn og Norwegian Crystals i Glomfjord måtte permittere ansatte. Men nå synes optimismen å være tilbake. Som TU skrev i mai planlegger også Norwegian Crystals å utvide produksjonen. Men der Norwegian Crystals sliter med å reise kapital, har det løsnet for NorSun.

– Vi har fått på plass en pakke som består av både penger fra Innovasjon Norge, Enova, privat kapital og ny utenlandsk kapital. Den kombinasjon syns vi er veldig spennende, sier styreleder Andersen til TU.

Han sier det også er veldig spennende at Nysnø har gjort sin første industrielle investering.

– De har tidligere gått inn i mer it-pregede satsinger, og dette er første gang de gjør noe industrielt, sier han.

– Det er lite knyttet til batterifabrikkhistorien i Norge som tilsier at det er knyttet lav risiko til disse investeringene, sier Sivert Bjørnstad (Frp).
Les også

Frp om Morrows milliardlån: – Ren gambling

– Tror det blir lønnsomt

Investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen i Nysnø sier til TU at Norsun passer godt inn i Nysnøs investeringsmandat.

Produksjon av superrent silisium i Årdal.
Produksjon av superrent silisium i Årdal.

– Vi investerer i selskaper som direkte eller indirekte bidrar til reduserte utslipp Og vi tror, som de fleste andre, at solenergi blir veldig avgjørende for å avkarbonisere energimiksen globalt, sier han.

– Også syns vi det er spennende at vi har verdensledende teknologi på dette i Norge, og det legger til rette for å bli en god investering for Nysnø. Norsun leverer monokrystallinske wafere til kvalitetsbevisste solcelleprodusenter, og vi tror etterspørselen etter disse typene celler vil øke i årene som kommer, sier Olsen.

Moderniserer alt

Andersen sier NorSun nå går inn for å modernisere hele produksjonslinja.

– Det er nye trekkere, nytt utstyr for å sage wafer og nytt utstyr i laserbehandlingen, ser han.

Selskapet produserer både ingot, wafere og blokker av silisium. Andersen forteller at tykkelsen på wafer som brukes i solceller hele tiden går ned, og at selskapet nå skal produsere supertynn wafer. Ingot er sylinderformede metallblokker av silisium som det produseres wafer av. Disse produseres av såkalte trekkere som «trekker» ingot ut etter smelting av metall.

Administrerende direktør i Norsun, Svenn Ivar Fure, forteller TU at selskapet inntil i dag har produsert ingot på 1,5 meter.

– Nå skal vi installere nye trekkere som har evne til å trekke større ingoter med større vekt, og vi øker makslengden fra 1,5 til 4 meter. I tillegg skal vi oppgradere eksisterende trekkere og kontrollsystem som vi har utviklet sammen med Sintef, sier han.

– Så skal vi også oppgradere med en del andre teknologier slik at kapasiteten på eksisterende trekkere øker, forteller han.

Demonstranter har på nytt samlet seg utenfor Equinors Høstkonferanse på Det Norske Teater. De krever at selskapet skrinlegger sitt britiske oljefelt, Rosebank.
Les også

Ny Equinor-demonstrasjon i Oslo: Krever stans i det kontroversielle Rosebank-prosjektet

Ny sag-teknologi

– Innenfor wafer-produksjonen skal vi også oppgradere til ny sageteknologi, som gjør at vi kan sage fem wafer-plater per millimeter. Så skal vi oppgradere eksisterende wafer-linje, i tillegg er det mer automatisering og robotisering, forklar Fure.

Styreleder Andresen forteller at dette vil øke produktiviteten.

– Vi har hatt utstyret i prøveproduksjon en stund allerede, og vi ser at det er viktig for å å øke produktiviteten i starten av produksjonslinjen.

Andresen sier det også kan bli snakk om ytterligere utvidelser.

– Ja det kan det absolutt. Norsun opererer i en bransje i sterk vekst. Nå skal vi først se om vi kan gjennomføre disse prosjektene på en god måte. Men vi forventer at kundene våre vil fortsette å vokse og at etterspørselen bare vil øke.

– Vil dere ansatte flere folk?

– Nei, vi vil ikke ansatte vesentlig flere folk nå. Litt av formålet er at vi kan produsere enda mer effektivt med de ansatte vi har. Så her tror jeg vil vil få en effektiviseringsgevinst. Vi skal øke produksjonsvolumet til mer enn det dobbelte, med samme antall ansatte, sier Andersen.

Forsker Runar Dahl-Hansen viser fram MEMS-brikken i Sintefs mikro- og nanolab.
Les også

Denne dingsen beskytter hørselen og bevarer lydkvaliteten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.