KLIMA

Solstorm kan gi spøkelseslys på Halloween

Kraftig eksplosjon på sola i går.

30. okt. 2013 - 10:20

Etter en slapp sommersol har det de to siste ukene dukket opp en rekke store solflekker på Sola.

De sterke magnetfeltene i flekkområdene har flere ganger blir så ustabile at kraftige utbrudd har sendt milliarder av tonn gass ut i verdensrommet - såkalte Coronal Mass Ejections, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

I går smalt det igjen på sola i flekkområdet som ligger ytterst til høyre på solskiva.

Nordlys

Jorda ble badet i kraftig UV- og røntgen-stråling som førte til problemer med radiokommunikasjon på den solbelyste delen av Jorda. Men selve skyen av gass og magnetfelt ble slynget ut til siden - sett fra oss - og vil ikke treffe Jorda.

Den 28. oktober var det imidlertid et kraftig utbrudd fra flekkområdet midt på solskiven og denne gasskyen har retning mot Jorda og en forventer at den når vårt magnetfelt 31. oktober - altså selveste Halloween. 

Det amerikanske direktorat for studier og overvåkning av hav og atmosfære, NOAA, melder om 25 prosent sjanse for kraftig nordlys. Er vi ekstra heldige kan nordlyset trekke helt syd i Norge.

- Det var en såkalt X2-flare, og er blant de sterkeste, sier Brekke til Teknisk Ukeblad.

Video: Tre års solaktivitet på tre minutter

Høy solaktivitet

Solaktiviteten er nå på et maksimum i en 11-årssyklus.

Halloweenutbruddet vil bombardere kloden med stråling. Det kan få konsekvenser for blant annet GPS. Årets Halloweenstorm vil likevel ikke bli så kraftig som den berømte Haloween-stormen fra 2003.

- Den gangen gikk en japansk satelitt tapt, og nesten alle NASAs satelitter måtte bli slått av og på. Satelittelefonene til fjellklatrere i Himalaya sluttet å virke, og det var strømbrudd i det sørlige Sverige. Transatlantiske flyvninger ble flyttet sydover for å unngå strålingen. Stormene fikk i det hele tatt store konsekvenser, sier Brekke.

Han presiserer at solstormene likevel kke er skumlere på Halloween enn ellers i året. Forskerne vet svært lite om solas lynne gjennom året, og hvorfor styrken på solaktiviteten opptrer i sykluser.

- Det er jo helt tilfeldig at det igjen skjer noe rundt akkurat Halloween, sier Brekke som jobbet hos NASA under den ødeleggende solstormen på årets skumleste kveld i 2003, og var med på å varsle myndighetene om denne.

Les også: Sikrer seg mot "Space Dagmar"

Fire spennende år

Det pussige er at de verste solstormene og det mest spektakulære nordlyset kommer når solaktiviteten igjen begynner å gå nedover. Det vil si at vi kan vente oss mye spenning de neste fire årene.

- Hvorfor er det slik?

- Da er man i nærheten av en mulig Nobelpris hvis man finner ut av det. Vi aner heller ikke hvorfor sola  går i 11-årssykluser. Men nordlystitterne går noen gode år i møte, fastslår Brekke som nylig ga ut boka "Den stormfulle sola", en populærvitenskapelig bok om vår nærmeste stjerne.

Meteorologisk Institutt varsler på sin side at det kan bli lettskyet på Allehelgensaften, med en måne som titter frem bak skya, dermed kan det bli spektakulært for store og små i morgen.

Les også:

Solaktivitet kan true oljeboring i nord

Skal forske på sol og romvær

Derfor blir værmeldingene feil  

Her kan du se siste bilde/video av Sola live

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.