NATURVITENSKAP

Solsystemets kraftigste vulkanutbrudd

Knut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed Ødegaard
3. des. 2002 - 07:54

I februar 2001 ble Jupiters store måne Io rammet av det kraftigste vulkanutbruddet som noengang er registrert i vårt solsystem.

Allerede da viste bildene at utbruddet var eksepsjonelt. Analyser som nå er avsluttet viser at utbruddet var enda kraftigere enn antatt og helt i en klasse for seg.

Rundt planeten Jupiter svever 39 kjente måner. Fire av disse er store måner som ble oppdaget allerede av Galileo Galilei da han rettet det første teleskopet mot planeten i 1610. Den ene av disse månen, Io, er det mest vulkansk aktive himmellegemet i Solsystemet. Hele månens overflate er dekket av svovel som er spydd ut av de intense vulkanene. Temperaturen i vulkanene er opptil 1700 grader C - betydelig høyere enn i jordiske vulkaner.

Vulkanismen og de høye temperaturene skyldes tidevannskreftene fra de store månene Europa og Ganymedes og Jupiter. Io strekkes mer enn 100 meter! Friksjon inne månen får temperaturen til å stige.

Superutbrudd

Ved hjelp av kjempeteleskopene Keck I og II på Hawaii er Io fulgt gjennom lengre tid. Teleskopene er utstyrt med såkalt adaptiv optikk som motvirker lufturoen som ellers gjør bilder uskarpe.

Observasjonene viser at Ios vulkaner klart overgår de største på Jorden med hensyn på størrelse, energi, temperatur og voldsomhet. Det gigantiske utbruddet i februar 2001 var imidlertid i en klasse for seg også sammenlignet med andre Io-vulkaner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.