INDUSTRI

Sølvet var starten for teknologibyen

I år er det 401 år siden to gjeterbarn fant sølv der kongen året etter grunnla Kongsberg. Gruvearbeidet bød på dramatikk og teknologiutvikling, forteller tidligere museumsdirektør.

Her kan du ane de innrissede inskripsjonene som markerer det opprinnelige sølvfunnet i Kongsberg fra 1623.
Her kan du ane de innrissede inskripsjonene som markerer det opprinnelige sølvfunnet i Kongsberg fra 1623. Foto: Jan M Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
9. juli 2024 - 16:30

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

– Disse som håndterte kruttet i gruvene, de gikk med en tyrifakkel eller ei gruvelampe med åpen ild i den ene hånden, og på ryggen hadde de en sekk med dagens kruttforbruk. Ingen heldig blanding, for å si det slik!

Slik beskriver ingeniør og pensjonert museumsdirektør Per Halvor Sælbakke deler av hverdagen i sølvgruvene på Kongsberg.

401 år siden funnet

Sølvet ble først funnet for 401 år siden – i juni 1623 – av to gjeterbarn fra Sandsvær.

Derfra gikk det raskt videre til organisert gruvedrift – selvfølgelig underlagt kongen, Kong Christian IV, som risset inn sitt monogram på berget ved funnstedet. Den første gruven fikk da også navnet Kongens Gruve. 

Som en følge av sølvfunnet grunnla Christian IV Kongsberg året etter funnet, i 1624. 

Overfallshjulet

I ukens podkast kan du høre Sælbakke fortelle inngående om hvordan overfallshjulet (vannhjul) egentlig var innretningen som startet den industrielle revolusjonen. Den mye hedrede dampmaskinen kom tross alt mye senere. 

Det vanndrevne systemet omfattet mange vannmagasiner fra Knutefjellet og nedover, sammen med et nettverk av vannrenner. Systemet fordelte vannet til et stort antall overfallshjul,  som igjen drev pumper og heiser via kraftoverføringer ned i gruvene. Vannet og overfallshjulene var rett og slett en avgjørende teknologi for at Sølvgruvene tidlig ble industrialisert. 

Senere kom også hestene til nytte som «motor» til å drive deler av systemet. 

På det meste hadde Sølvgruvene 4000 ansatte. I denne episoden snakker Sælbakke om tiden frem til 1805, da driften opphørte. Stengningen, som riktignok bare varte frem til 1816, førte til stor arbeidsledighet og til etableringen av et jernverk som erstatning.

Jernverket ble til det som i dag er Kongsberg Våpenfabrikk. 

Kongsberg Gruppen  stilte ut en Nasams utskytingsrampe utenfor kontoret på markedsdagen tidligere i juni.
Les også

Norge kjøper nytt luftvern for opp til 4,8 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.