Årets CyberCamp er den andre i rekken i regi av Forbundet Unge Forskere, avdeling Trondheim. I en uke skal gymnasiastene fra Norge og Danmark innta datalaboratoriene ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).
Initiativtaker og hovedansvarlig Tor Arne Kvaløy og teamet hans har snart koblet siste nettverkskabel, og står klar til å ønske kunnskapstørste gutter velkommen til en annerledes it-uke med temaene 3D-programmering, datasikkerhet og kunstig intelligens i fokus.
– Årets tre tema er blant de heteste og samtidig mest kompliserte innenfor it, sier Kvaløy, som selv er fersk dataingeniør fra HiST.
CyberCamp er ingen miniutgave av The Gathering som de siste årene har samlet tusenvis av unge datafreaker i Vikingskipet på Hamar i påskeuken.
– Dette er ikke en spillmesse. På CyberCamp skal datainteressert ungdom lære og eksperimentere med avansert datateknologi. Alle lederne er proffe folk, forteller Kvaløy.
Målet er at deltakerne, som hovedsakelig er elever i andre og tredje klasse i videregående skole, skal få en smakebit på hva de kan vente seg i et videre datastudium eller en senere forskerkarriere. NTNU og HiST stiller med studenter og doktorgradsstipendiater som lærerkrefter. Deltakerne skal følge forelesninger og gjøre øvinger. Ikke minst skal de treffe andre datainteresserte ungdommer og utveksle kunnskaper og erfaringer.
Dataentusiastene skal videre på ekskursjon til Regionsykehuset i Trondheim, der de vil få demonstrert teleassistert kirurgi. Ved Statoils forskningssenter venter en innføring i VR-teknologi. Om kvelden blir det rebusløp og sosiale aktiviteter.
Mellom 40 og 50 skoleelever søkte om å få delta. Halvparten får møte opp i Trondheim på mandag. Det er bare ett skår i gleden hos arrangørene: CyberCamp blir en ren gutteleir. Blant svært få jenter fra søknadsbunken, ble én jente invitert til å delta. Hun trakk seg fordi hun var den eneste.
– Dette er fryktelig synd. Vi skal gjøre en bedre rekrutteringsjobb blant jentene neste år. I år sendte vi bare generell informasjon til landets videregående skoler. Neste år må vi oppfordre jentene spesielt, lover Kvaløy.
Telenor Forskning og Utvikling er hovedsponsor for årets dataleir. NTNU, HiST, NIF og NITO er andre bidragsytere, sammen med en rekke private selskaper.