Golfentusiastene lider seg gjennom vinteren. Dersom tid og penger strekker til, er golfreiser til sydligere strøk en vitamininnsprøyting i mørketiden. Men nå kan snart flere tusen amatører og profesjonelle utøvere få utløp for sin lidenskap også mens frost og nordavind går gjennom marg og bein.
Tre års innsats og 8-9 millioner kroner har resultert i et avansert treningssenter for golf. Det 2500 kvadratmeter store lokalet på Sofiemyr utenfor Oslo kan fra 15. januar 2002 tilby trening for spillere på alle nivåer. Selv garvede golfere kan forbedre både styrke og teknikk, bedyrer Olav Hansen i Birdie Birdie Kolbotn - det nye treningssenteret. Sammen med Erik Stenerud eier han mesteparten av aksjene i hallen.
Daglig leder er Lasse Sæther. Han er golfspesialist og driver også en utstyrsbutikk. Han vet at tilsynelatende normale mennesker kan finne på å stå opp i grålysningen og gå noen runder før arbeidstid. Både tilårskomne og tenåringer kan bli totalt avhengige av daglige treningsdoser med golf. Nå kan de få nødvendig vedlikehold innendørs i Norge også vinterstid - under veiledning av profesjonelle brukere.
Elektronisk fasit
Senteret får 23 utslagssteder. Disse kabinettene kan benyttes som driving-range og til simulatorspill. Treningsopplegget er bygd over en ny generasjon svinganalysatorer. Den forteller utøveren i hvilken vinkel kølla treffer ballen. Ballen havner til slutt i et lerret med sensorer. Et dataprogram viser eksakt hvor ballen ville ha landet på banen. Spilleren ser også hvilken fart ballen hadde. Dermed får brukeren oversikt over hva han kan, hvor han står teknisk og hvilket treningsopplegg som passer for at han skal forbedre seg som spiller. På denne måten kan han perfeksjonere seg teknisk om vinteren - og forhåpentligvis oppdage til sommeren at både kraft og kontroll er blitt bedre.
En amerikansk køllemaker er ansatt for å justere håndtak og køllelengde individuelt. Skreddersydde køller er viktigere enn de fleste tror, mener Hansen. Senteret får også en sandbunker på 200 kvadratmeter.
Kvalifiserte trenere skal engasjeres. Ett av målene er å gi teoretisk og praktisk kunnskap frem til greencard. Hansen sier mye omtanke er lagt ned i logistikken slik at spillerne slipper ventetid.
Samarbeid
Dette treningssenteret ønsker samarbeid med alle golfklubbene i distriktet, sier Hansen. - Vi har som mål å perfeksjonere alle som er interessert i å spille golf enten de spiller i Norge, Spania eller hvor som helst.
Det er viktig å trimme muskulaturen for å kunne beherske golfspill best mulig. Da er det fornuftig å trene etter et spesielt program som er relatert til golf. Erik Stenerud og Olav Hansen startet helsestudioer i 1950-årene både i Norge, Danmark og Sverige. Nå kan denne kunnskapen komme golfspillere til gode. De kan få oppvarming og relevant trening før selve spillet tar til.
Golfsporten er med årene blitt mer attraktiv for de store massene. Det er ikke lenger bare en aktivitet for eliten - selv om det fortsatt koster en del penger å kjøpe utstyr og betale golfbaneavgifter.