I slutten av august kom Sony Ericsson med nyheten om at en oppgradert versjon av toppmodellen Xperia Arc var på vei. Den nye modellen har enkelt og greit fått navnet Xperia Arc S.
LES OGSÅ: Test av Sony Ericsson Xperia Arc
Telefonen er like stor som originalen, den har den samme designen, den har den samme skjermen og den har det samme kameraet. I det store og det hele er det meste som før. Bortsett fra én ting: Prosessoren har blitt klokket opp fra 1 til 1,4 GHz.
Vi vet at mange der ute lurer på om det er noen vesentlig forskjell på de to telefonene, og vi var vel egentlig ganske så nysgjerrige selv også. Selv om det kanskje ikke høres så veldig rettferdig ut har vi derfor sendt storebror i ringen for å denge lillebror.
Begge telefonene er oppdatert med nyeste tilgjengelige Android-versjon, som i dette tilfellet er 2.3.4.
Først: Holder Sony Ericsson ord?
Da Sony Ericsson først annonserte Xperia Arc S kunne de opplyse om at du som bruker ville oppleve 25 prosent raskere kameraoppstart, i tillegg til at nettsider skulle tegnes opp raskere. Dette er ikke så veldig målbart, så vi valgte å legge de to telefonene ved siden av hverandre og filme prosessen, så kan du selv se forskjellene.
For ordens skyld: Det er den hvite telefonen, altså den til høyre, som er Arc S.
Nettleserduell: Xperia Arc VS Xperia Arc S
I nettleserduellen ser vi at Xperia Arc S tar en knepen seier på lastetid. Samtidig er det åpenbart at denne forskjellen er for liten til at du merker noe særlig til den i daglig bruk.
Kameraoppstart: Xperia Arc VS Xperia Arc S
Kameraet i Arc er allerede kjapt, og ifølge Sony Ericsson skal Arc S starte 25 prosent raskere. Vi kan konkludere med at det starter bittelitt raskere, uten at vi har tenkt å gå vitenskapelig til verks for å finne ut om det virkelig er snakk om 25 prosent. For heller ikke her er forskjellene vesentlige.
Kjører i hviletempo
Vi opplever heller ikke noen forskjeller i den daglige bruken av telefonene, men her er det et viktig moment å ha i bakhodet: Prosessoren vil IKKE kjøre på maks dersom det ikke trengs. Sannsynligvis tikker prosessorene stort sett på godt under makshastigheten, og vil dermed oppleves som ganske så like.
For å se på de faktiske forskjellene må vi presse telefonene, og den beste måten å gjøre det på er å kjøre noen ytelsestester.
Electopia
Xperia Arc-brødrene målt med Electopia (resultat oppgitt i bilder per sekund).
Electopia er blant de tyngste grafikktestene du finner for Android-telefoner. Med originaloppløsningen, altså 854 x 480 piksler greier Arc S 22,61 bilder i sekundet, mens lillebror greier 21,05 bilder per sekund.
Det er ikke overraskende at telefonene lander ganske likt, da det er grafikkbrikken som er den viktigste komponenten her. Og den er altså identisk i begge modellene.
Sunspider Javascript
Nettleserytelse målt i Sunspider. Lavere er bedre.
I Sunspider-målingen lander Xperia Arc S på 2557 ms, mens Arc greier 3208 ms. Dette er en ganske solid forskjell på papiret. Den opplevde ytelsen er imidlertid temmelig lik.
Linpack
Prosessorkraft målt i Linpack for Android.
Linpack er en mer direkte måling av prosessorkraften, og det kommer derfor ikke som noen stor overraskelse at Arc S med sine ekstra 400 MHz ligger greit foran her.
Quadrant
Arc S gjør det jevnt bedre i den klassiske Quadrant-testen.
Ingen ytelsesartikkel uten en Quadrant-måling på plass. Her gjør Arc S en jevnt over bedre jobb og scorer bedre på samtlige punkter. Den største forskjellen ligger som forventet i prosessoren.
Konklusjon
Noe vi antar at særlig Xperia Arc-eiere er interessert i å vite er om det er noe poeng i å oppgradere. Svaret på det spørsmålet er et soleklart nei.
Den opplevde ytelsen i de to telefonene er så godt som lik, og mye av dette skyldes nok strømstyringsmekanismene som er i spill her. Det er ikke slik at prosessoren i en mobiltelefon alltid vil kjøre på maks - snarere tvert i mot. Hadde den gjort det hadde du gått tom for strøm før lunch hver dag.
I de ytterst få tilfellene du kjører en oppgave som trenger mer enn 1 GHz vil du riktignok merke forskjell, men dette hører altså til sjeldenhetene. At Sony Ericsson ikke engang har økt batterikapasiteten i Arc S understreker dette ytterligere.