ROMFART

Space Norway samarbeider med SpaceX om satellittoppskyting i Arktis

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR, som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i februar 2015.
Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR, som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i februar 2015. Foto: SpaceX
4. juli 2019 - 07:12

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Det statseide Space Norway skal sende opp to satellitter i 2022, og det er SpaceX som skal foreta oppskytingen, skriverE24.

I en pressemelding fra Space Norway heter det at dette er det største og mest omfattende satellittprosjektet som er gjennomført i Norge.

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg, administrerende direktør i Space Norway.

Oppskytningen fra Cape Canaveral, Florid var vellykket.
Les også

Skrev romfartshistorie: Vellykket oppskyting for SpaceX

Levetid på 15 år

Selskapet har tidligere inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og Forsvarsdepartementet for å tilby kontinuerlig bredbånd i Arktis.

Det er amerikanske Orbital Sciences som skal bygge begge satellittene, og SpaceXs rakett Falcon 9 vil stå for oppskytingen sent i 2022.

Prosjektet baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for Polarsirkelen. Satellittene har en forventet levetid på 15 år.

Rabea Rogge (t.v.) og Jannicke Mikkelsen (t.h.) skal tilbringe tre til fem dager i rommet på Fram2-oppdraget. Her foran skipet som har gitt navn til det.
Les også

Norges første astronaut: – Jeg har vært en romnerd og ønsket å bli astronaut siden jeg først hørte om det

Statsaksjeselskap

Space Norway er et statsaksjeselskap som forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet og har som formål å bidra til nærings- og infrastrukturutvikling relatert til norsk romvirksomhet.

– Det er dårlig og ustabil bredbåndsdekning i nordområdene. Nå etablerer regjeringen bredbåndskommunikasjon i Arktis. Norskeide satellitter skal sørge for at de som driver aktivitet i nordområdene får raskt og stabilt internett, har næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere uttalt i forbindelse med satellittplanene.

Tor Mikal Østervold, CEO Ecosubsea, mener de kan redusere utslippet fra skipsfarten tilsvarende hele Norges årlige utslipp av karbondioksid.
Les også

Bruker SpaceX-tankegang for å gå fortgang i klimagasskutt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.