Regjeringen vil endre permitteringsreglene, slik at perioden arbeidsgiver betaler blir redusert fra 15 til 2 dager.
Samtidig blir reglene for karensdager endret. Det er vanligvis til tre karensdager mellom permitteringstiden og dagpengetiden, men de blir nå fjernet. En karensdag er en sykedag der arbeidstakeren ikke får betalt.
Tiltakene er en del av en større krisepakke som statsminister Erna Solberg (H) la fram sammen med flere andre statsråder.
Regjeringen opphever også ventedagene før dagpengeutbetalingene starter for de som permitteres.
– Dette vil redusere inntektstapet for permitterte arbeidstakere, sa finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen.
Regjeringen reduserer også kravet til arbeidstidsreduksjon fra 50 til 40 prosent for rett til dagpenger under permittering, noe de mener vil gjøre permitteringsregelverket mer fleksibelt.
Tiltakspakken har en verdi av flere milliarder kroner, og skal hjelpe norsk økonomi som nå lammes av utbruddet av koronavirus.
Regjeringen vil holde norske bedrifter flytende: Minst 100 milliarder i krisepakke
NHO: – Ikke nok
NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid mener bedriftene sitter igjen med en for stor del av regningen i regjeringens krisepakke.
– Vi fikk flere viktige avklaringer i dag, men det er ikke nok. Bedriftene blir sittende med en så stor del av regningen at arbeidsplasser står i fare, sier Almlid i en skriftlig kommentar til NTB.
Almlid er spesielt bekymret for kostnadene som må tas av arbeidsgiver når ansatte permitteres, er hjemme med barn eller sitter i karantene. Regjeringen har nå bestemt at arbeidsgiver kun skal ta kostnaden for de to første dagene ved permittering, ned fra 15 dager i dag. NHOs krav er at perioden må kuttes til to dager også når ansatte er hjemme med barn eller i karantene.
– Dette må på plass umiddelbart, sier Almlid.
Almlid forteller at han blir nedringt av fortvilte bedriftsledere. Folk har grått på telefonen, og frykten er stor for at bedrifter skal gå over ende.
– Vi må være forberedt på konkurser og nedleggelser, advarer han overfor NTB.
– Ødelegger privatøkonomien
Rødt-leder Bjørnar Moxnes synes det er bra at regjeringen vil redde bedrifter, men mener de nye tiltakene rammer privatøkonomien til folk hardt, spesielt lavtlønte og mennesker uten jobb.
– Rødt støtter tiltak for å unngå konkurser, men vi må også unngå økonomisk ruin for mennesker. Regjeringen går nå inn for tiltak som kutter regningen for bedriftseierne, sier Rødt-lederen til NTB.
Moxnes etterlyser derfor en krisepakke for arbeidsfolk.
– Det er bra regjeringen opphever de tre ventedagene mellom permittering og dagpenger. De kutter også antall dager med lønnsplikt for bedriftene, men dette gjør at folk går ned til 62 prosent av lønn etter å ha vært permittert i bare to dager, sier han.
De med lave lønninger rammes hardest, og mange som nå står uten jobb og oppdrag, faller utenfor permitteringsordningene, slår Moxnes fast.
Foreslår sosiale tiltak for folk flest
Arbeiderpartiet mener også de foreslåtte permitteringsreglene dytter den økonomiske belastningen over på arbeidstakerne, og etterlyser en mer sosial profil på tiltakspakken.
Arbeiderpartiet ønsker blant annet at:
* Folk som blir rammet, må få mulighet til å utsette innbetaling av utgifter til strøm og kommunale avgifter.
* De som må være hjemme med barn, må få omsorgspenger alle dagene de har fravær fra skole og barnehager på grunn av sykdom eller karantene.
* Foreldre skal ikke betale full pris for barnehage og SFO mens den er stengt.
Vil utsette skatter og avgifter
– Vi mener også at det trengs sterkere lut for å sikre bransjer og bedrifter som sliter, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik.
Ap foreslår å utsette flere skatter og avgifter med effekt, særlig arbeidsgiveravgiften, slik at ansatte ikke mister jobben. Merverdiavgift og trygdeavgift er også aktuelt.
Partiet foreslår også lånegaranti for bransjer som sliter for å sikre enklere tilgang på kapital i en overgangsfase. Dessuten mener Ap at det er behov for kompensasjonsordninger for sektorer som er særlig rammet.
Varsler rask behandling
Stortingets finanskomité skal begynne behandlingen av regjeringens krisepakke allerede fredag ettermiddag.
– Finanskomiteen er klar for å jobbe gjennom helgen slik at vi kan få vedtatt sakene så raskt som mulig, skriver lederen for Stortingets finanskomité, Mudassar Kapur (H), i en epost til NTB.
London skal bruke kloakken til oppvarming