STAVANGER: Dette er også bakgrunnen for at Arve Johnsen har kalt sin nye bok "Norges evige rikdom".
Ek-Statoilsjefen lanserte boka på ONS-messen i dag og har timet utgivelsen godt siden de aller viktigste medier fra hele verden er på plass i oljebyen.
Johnsen tar et kraftig oppgjør med tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten og har heller ikke mye til overs for Helge Lund etter fusjonen mellom Statoil og Hydro.
Ødelegger
Han mener sammenslåingen av selskapene ødelegger mye for forsknings- og teknologiutviklingen fordi 35 års konkurranse på disse områdene blir borte.
I boka gjengir han et brev han har skrevet til Helge Lund:
«I forhandlingene mellom deg og Eivind Reiten i desember 2006 var et av kravene fra hans side at han skulle være styreleder fram til våren 2010. Du var imøtekommende og vennligsinnet, og aksepterte kravet. Men klokt var det ikke. Heldigvis sørget begivenheter utenfor din kontroll for at han bare fikk en gjesterolle.»
Starten på oljeeventyret
Johnsen skriver også om starten på det norske oljeeventyret hvor han gjengir et brev fra Norges Geologiske Undersøkelser til Utenriksdepartementet fra 1958 hvor det konkluderer med at det ikke finnes noen sjanser for at det finns olje eller kull på den norske kontinentalsokkelen.
Derimot ble det mer fart i sakene da Phillips Petroleum Company skrev til den norske ambassadøren Trygve Lie i oktober 1962 om at de ønsket å bidra til å undersøke om det fantes oljereserver utenfor Norge etter at det var oppdaget store reserver med naturgass i Nederland.
Johnsen er sterkt for å utvikle det som finnes av olje- og gassressurser utenfor Norge, også i Lofoten.
- Jeg er imot petroleumsfrie soner, sier han.
Rike nordmenn
Johnsen er sikker på at Norge vil nyte godt av sine inntekter fra olje og gass gjennom hele dette århundet, spesielt fordi prisen på olje vil bli høyere selv om den vil variere, slik den nå har gjort på grunn av resesjon i verdensøkonomien.
-Med dagens prisnivå og oljeproduksjon vil Oljefondet komme opp i rundt 5000 milliarder rundt 2015. Med et folketall på ca. fem millioner betyr det en million pr. innbygger. I løpet av dette århundret kan fondet komme opp i 10 000 milliarder, mener Arve Johnsen.