Hørt om proptech? En engelsk forkortelse for property technology. Gründer Sjur Usken liker ikke slike moteord, selv om selskapet hans, Smart Plants, i mai ble nominert som et av de 25 mest lovende proptech-selskapene i Europa av «Built World Innovation ».
– Me e frå Jæren og treng ikkje bruke slike uttrykk, sier han.
Men snakke på inn- og utpust klarer han fint.
Usken har sammen med Jon Rasmussen utviklet programvareløsningen Clevair for energieffektivisering av næringsbygg. I 2016 vant selskapet start up-konkurransen Angel Challenge i Stavanger og mottok 1,3 millioner kroner fra investorer. Året etter ble Smart Plants plukket ut til å delta i Katapult Accelerator der alle deltakerne mottok en million kroner. Og i fjor vår var Usken en av fire gründere som fikk presentere sitt konsept på Enovas årskonferanse.
– Ved å hente ut alle data fra bygg i sanntid, kan vi optimalisere byggets behov for energi. Jeg hadde ideen allerede i 2009, men da var ikke dette utstyret standardisert og dermed ikke billig nok, sier Usken til TU.
Bore-blemme i borettslag vil koste minst 50 millioner
Ikea ble overrasket
Nå skal Usken bidra til energieffektivisering i alle Ikeas varehus i Norge med selskapets programvarerobot.
– Vi gjorde en pilot i samarbeid med Ikeas varehus på Forus i Stavanger. Der klarte vi en reduksjon på 36 prosent i bruk av fjernvarme med en gjennomsnittlig utetemperatur på 2,4 grader og en reduksjon i strømforbruket på 25 prosent totalt de siste seks månedene. Vi har spart 210 000 kWh hittil i år bare på et varehus, sier Usken.
Direktør for bærekraft i Ikea, Anders Lennartsson, sier til TU at Ikea på bakgrunn av disse resultatene har satt i gang en kartlegging av samtlige varehus.
– Jeg skal ærlig innrømme at vi gikk inn i dette prosjektet med en viss skepsis. Vi har vært relativt gode på energisparing og trodde ikke at det var veldig mye mer å hente. Der tok vi grundig feil. Resultatene overrasket oss, men har gitt oss en meget positiv effekt. Dette viser at vi er helt avhengig av teknologi for å kunne optimalisere bruken av energi.
Mortensrud Torg har fått «digital vaktmester»
Lennartsson sier at ingen av Ikeas sju varehus lenger bruker oljefyring. De har alle fjernvarme, bortsett fra et som har geobrønner.
– Allerede neste år skal vi produsere like mye fornybar energi som vi forbruker, takket være investeringer i vindmøller og solcellepaneler rundt om i verden.
Smart Plants har også installert programvaren i kjøpesenteret Mortensrud Torg i Oslo. Her bidro Clevair til at man på en uke i februar i år klarte å spare 50,3 prosent fjernvarme.
– Vi har brukt mye tid på å utvikle avanserte algoritmer og systemer for å overvåke og regulere energibruken. Vi pleier å si at vi har laget en «digital vaktmester». De fleste bygg har jo bare en vaktmester som ikke har kapasitet til å overvåke energibruken, sier Usken.
Sykehusstandard på inneklimaet
Salgsdirektør Christian Skaarup Rasmussen i Smart Plants sier at de på inneklima har lagt seg på samme standard som sykehusene, det vil si et CO2-nivå på 600 ppm.
– Vi tar først en «helsesjekk» av hele bygget. Det vil si at vi kontrollerer om det er feil på innstillinger, interne regulatorer og driftstid og om kjøringen av ventilasjonsanlegg foregår i rykk. Dernest samler vi alle data på bygget i løpet av et par uker. Ofte finner vi feil som ikke er blitt oppdaget og til slutt gir vi en anbefaling om hva som kan forbedres gjennom algoritmestyring. I enkelte tilfeller sier vi også fra om at det bør investeres i nytt utstyr, sier Skaarup Rasmussen.
I praksis er Clevair en plattform som strømmer alle data som blir generert i bygget. Eksterne data for temperatur, sol og vind blir lagt inn i tillegg til data fra sensorer fra for eksempel Airthings eller Disruptive Technologies for å beregne et optimalt inneklima.
Vaktmesteren slipper å skru på ulike sentrale driftsanlegg fordi systemet automatisk legger bygget på ET-kurven, det vil si hvor mye energi som blir brukt ved ulike utetemperaturer.
Garanterer gevinst
Usken mener det er problematisk at så mange store forretningsbygg i dag eies av finansselskaper uten egen driftsorganisasjon.
Om «helsesjekken» viser at det ikke er noe å spare, tar vi heller ikke betalt.
Sjur Usken, gründer, Smart Plants
– Byggeierne ønsker ofte ikke å ta investeringer når det er leietaker som får gevinsten i en eksisterende kontrakt. De burde leie ut bygget for en pris som inkluderer strømregningen slik at leietaker får et insentiv til å skru ned varmen eller slokke lysene for å spare strøm.
– Hvordan tar dere betalt?
– Vi tar en andel av besparelsen. Om «helsesjekken» viser at det ikke er noe å spare, tar vi heller ikke betalt.
Det er oppmuntrende at Solberg er positiv til kjernekraft