INDUSTRI

Sparer masse energi ved å gjenvinne silisiumspon

Resitec har fått støtte fra Enova.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. nov. 2015 - 08:52

Solcellepaneler består av tynne skiver med svært rent silisium. Skivene produseres ved at utstøpt silisium kuttes i blokker før de kuttes i skiver, såkalte wafere. Disse waferne er kun 0,18-0,20 millimeter tykke.

Under kuttingen går hele 40 prosent av silisiumet tapt som sagspon. Mesteparten ender som avfall.

Brukes i elektronikk

Selskapet Resitec har med 4,8 millioner kroner i støtte fra Enova laget et anlegg som gjenvinner sagsponen i Kristiansand. Enovas støtte utgjør halvparten av investeringskostnaden.

Selskapet skal skille ut, rense og tørke sagsponpartikler fra avfallet til Elkem Solar. Partiklene er ikke større enn 3-10 mikrometer, altså 0,003-0,010 millimeter.

Silisiumpulver brukes blant annet i produksjon av ildfast stein og avanserte keramer, til overflatebelegg og elektronikk. Markedet er voksende, og Enova opplyser at de ser et stort potensial for prosjektet.

– Det har vært mange forsøk på å gjenvinne sagspon tilbake til solcellekvalitet. Men det har veldig få, om noen, fått til. Vårt mål er derimot å gjenvinne silisiumpulver til alternativ bruk. Vi mener prosessen vi har utviklet er unik, sier administrerende direktør Knut Mørk i Resitec til Teknisk Ukeblad.

Se det hektiske morgenrushet på Gardermoen i ett unikt 360-bilde

Sparer mye energi

For å lage 98 prosent ren silisium ut fra smelteoven kreves ca. 10-12 kWh per kilo.

Videre produksjon, raffinering og knusing til fine silisiumpulvere med renhet over 99,5 prosent krever vesentlig mer energi, opp mot 15-20 kWh per kilo avhengig av produktkvalitet.

Resitecs gjenvinningsprosess av sageslam til finkornig, tørt pulver bruker til sammenligning mindre enn 1kWh/kg, opplyser Enova til Teknisk Ukeblad.

Den totale energibesparelsen ved gjenvinning hos Resitec sammenlignet med ny produksjon vil ifølge Enova være 8-10 GWh/år, noe som tilsvarer kraftforbruket til 400-500 norske husstander.

Den totale energibesparelsen ved gjenvinning hos Resitec sammenlignet med ny produksjon vil ifølge Enova være 8-10 GWh/år, noe som tilsvarer kraftforbruket til 400-500 norske husstander.Slik ser det gjenvunnede silisiumsponet ut. I bakgrunnen ser vi Resitecs administrerende direktør Knut Mørk. Birte Hegerlund Runde

Det er imidlertid mange faktorer som må kontrolleres i Resitecs' gjenvinningsprosess.

Les også: Nå hagler det inn med forespørsler om den nye superkrana

Eksplosjonsfarlig

Når silisiumpulver blandes i vann, dannes det nemlig hydrogengass, som er svært eksplosjonsfarlig. Også tørt silisiumspulver har en risiko for støveksplosjon hvis det ikke behandles på riktig måte.

– Derfor har vi hele tiden et meget høyt fokus på HMS og prosesskontroll, sier Mørk.

Resitecs anlegg er allerede bygget, og selskapet gjenvinner allerede i dag ca. 250 tonn på et år. Når trinn 2 er i drift i løpet av første kvartal 2016, øker produksjonen til 500–600 tonn per år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Resitec ble dannet i 2012 og eies av Agder Energi Venture.

Det jobber i dag seks ingeniører og fire operatører i bedriften, som i tillegg til produksjon av silisiumpulver også selger utviklingstjenester innen pulverteknologi.

– Jo høyere renhet jo bedre priser. Når man tar ting fra avfallskjeden og gjør det om til salgbare produkter, er det mulig å tjene gode penger. Men man må ha kostnadseffektive prosesser, volum og høy produktkvalitet, sier Mørk.

Les også: I disse tankene vokser det som kan bli Norges nye milliard-næring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.