DIVERSE

Sparer miljø og penger

ARBEIDSMILJØ: Ved å bruke kvartsfri støpesand vil støperiene kunne tjene mer penger samtidig som arbeidsmiljøet blir bedre. Bl.a. unngås faren for silikose. Bildet viser produksjon av støpejernsemner, som senere blir til diverse produkter i et jernstøperi. ARKIVFOTO
ARBEIDSMILJØ: Ved å bruke kvartsfri støpesand vil støperiene kunne tjene mer penger samtidig som arbeidsmiljøet blir bedre. Bl.a. unngås faren for silikose. Bildet viser produksjon av støpejernsemner, som senere blir til diverse produkter i et jernstøperi. ARKIVFOTO
Stein Bekkevold
1. des. 2004 - 14:14

De fleste støperier lager former av sand og et bindemiddel. Ned i formen helles smeltet metall.

Etter støping tas støpegodset ut ved at former - og kjerner om man har brukt slike, knuses. Skal et støperi være kostnadseffektivt, må mest mulig sand gjenvinnes.

Dette skjer ved at brukte former og kjerner knuses til sandkorn. Metodens godhet bestemmes av hvor godt man renser sanden for støv og bindemiddelrester.

Økt gjenvinning

Metoden og teknikken til Noramtek bruker gir ifølge deres rapporter, vesentlig høyere gjenvinningsgrad pr. investert krone.

I enkelte tilfeller, som for eksempel i Scanas støperier, brukes ingen annen teknologi. Dette selskapet har enheter i Stavanger (Scana Steel Stavanger AS) og i Sverige.

Bare Noramtek gir – ifølge selskapets administrerende direktør Ken P. Harris, en slik gjenvinningsgrad.

Og han får støtte: Scana hevder i en rapport at et støperi med konvensjonelt sandgjenvinningsanlegg ved å investere i den nye typen anlegg minst halverer sandforbruket.

I Scanas tilfelle har reduksjonen vist seg å ligge nærmere 70 prosent. Et typisk mellomstort støperi kjøper kanskje sand for tre millioner kroner i året. De må dessuten kanskje betale 1,5 mill pr år for å deponere avfallet. Da vil en halvering av forbruket være viktig.

Hindrer silikose

Noramtrek opplyser at teknikken er basert på en egenkonstruert og patentert såkalt tverrstrømsklassifiserer, og en spesiell knuser fra firma Metso. Maskinene gir høy rensegrad: Støperier som bruker kjemiske bindemidler, kan ifølge Harris oppnå en gjenvinning på 95 prosent. De fleste slike støperier har en gjenvinning på 80-85 prosent, en del ligger helt ned mot 70-75 prosent.

Teknikken har enda en positiv side - arbeidsmiljøet. Støperier rammes av forsikringsselskapenes syn på lungesykdommen silikose.

Sykdommen er bl.a. forårsaket av støperiers bruk av kvartssand. Det kan skje at støperier ikke får dekket sine utlegg for ansatte som får sykdommen. Også LO er opptatt av denne problemstillingen, som dessuten er en prioritert sak for den internasjonale arbeiderbevegelsen (ILO).

Kvartsfri sand

Metoden som Noramteks lisensgiver Noram Technology har patentert, muliggjør fremstilling av støperisand fra knust stein. Produksjonen kan baseres på overskuddsfraksjoner fra pukkverk, og gjenvinning av de samme. Støperiene kan altså kjøpe kvartsfri støperisand, til kvartssandpris. Dette er for øvrig tittelen på et foredrag som Noramteks direktør Ken P. Harris skal holde på en støperiteknisk årskongress i San Francisco i februar 2005.

Når man tar i betraktning at kvartssand har en rekke støpetekniske svakheter, er det ifølge Harris og Scana både produksjons- og helsemessig fordelaktig å skifte til ny type sand. Dette gjør at mange støperier utenfor Norge vurderer slike alternativer. Noramtek har levert et anlegg til NCC Roads i Rekefjord. De produserer kvartsfrie støperiprodukter og får stadig flere henvendelser fra utlandet.

Ikke noe for Norge?

Interessen fra norske støperier er imidlertid laber.

– Det later til at denne gjenvinnings- og miljøteknikken foreløpig er forholdsvis uinteressant i Norge, sier Ken P. Harris. Norske støperier baserer seg, med unntak av Scana, på kvartssand importert fra Sverige og Danmark. Gjenvinning og miljø er etter hans mening foreløpig ikke høyt prioritert.

Den internasjonale støperibransjen lever i større grad i forandringens tegn, særlig hva angår arbeidsmiljøet og hvordan sand brukes og gjenvinnes. Det utfordrende er ifølge Harris at vi i Norge har en teknikk som får internasjonal oppmerksomhet . Dette fordi den ute i verden oppfattes som den mest kosteffektive. Teknikken er også den eneste som kan skaffe smidig og lønnsom overgang til kvartsfri sand.

Selskapet Noram Technology eier bruksrettighetene til patentert teknologi utviklet av Ken P. Harris, og prof. Robert Sparks ved Particle and Coating Technologies Inc., St. Louis, Missouri. Noramtek samarbeider med DISA Industries A/S, Danmark, verdens største leverandør av støperianlegg - og med Foseco International, England, verdens største leverandør av forbruksvarer til støperier. Noramtek har til nå levert anlegg til NCC Roads AS, til produksjon av kvartsfri støperisand, og til Scana Steel Stavanger AS (gjenvinning).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.