KARRIERE

Sparket Aibel-ingeniør mener innleide fikk bli mens fast ansatte ble kuttet

– Siste års nedbemanninger har gått over stokk og stein, sier advokaten.

Aibel er blitt saksøkt av flere ingeniører etter oppsigelser de siste to årene. De fleste har endt med forlik, men mandag starter den første rettsaken.
Aibel er blitt saksøkt av flere ingeniører etter oppsigelser de siste to årene. De fleste har endt med forlik, men mandag starter den første rettsaken. Bilde: Ina Steen Andersen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
4. nov. 2015 - 10:36

Mandag 9. november møter en oppsagt ingeniør arbeidsgiveren Aibel i Bergen tingrett.

Ingeniøren mener oppsigelsen må kjennes ugyldig og krever erstatning.

Aibel er et av selskapene som er hardt rammet av oljenedturen. De har i flere runder måttet slanke staben og antall innleide. Totalt 1000 fast ansatte og 1500 innleide.

Flere forlik

Saken er én av flere i rekken der Aibel er blitt saksøkt av oppsagte ingeniører, men dette er første sak som ender med rettssak.

Aibel har til sammen vært involvert i fem rettsprosesser med berammet dato for rettssak. Tre av sakene har så langt endt med forlik.

Flest oppsigelser har det vært ved selskapets kontor i Bergen. Fire av de fem søksmålene mot selskapet er blitt behandlet av Bergen tingrett.

Uforsvarlig saksbehandling

Ingeniøren som møter Aibel i retten neste uke mener at selskapets saksbehandling i forbindelse med oppsigelsen ikke har vært forsvarlig.

Mannen får juridisk hjelp av Nito.

Nito-advokat Kirsten Rydne mener utvelgelsen av ham ikke fulgte avtalte kriterier. Hun skriver til retten at «arbeidgiver på flere punkter har lagt feil faktum til grunn».

Rydne argumenterer også for at oppsigelsen er usaklig fordi Aibel brukte en snever utvelgelseskrets i nedbemanningsprosessen uten at hun mener det forelå rettslig grunnlag for dette.

– Beholdt innleide

Da ingeniøren ble sagt opp hadde Aibel beholdt flere innleide som gjorde oppgaver som fast ansatte kunne gjøre, skriver Nito advokaten. Hun peker videre på at en oppsigelse er usaklig dersom bedriften har annet passende arbeid å tilby.

«Dette innebærer at innleid arbeidskraft må vike for for fast ansatte», skriver advokaten til retten.

Både tillitsvalgte for Nito og Tekna skal vitne om oppsigelsesprosessen. Opplysningene fremgår av sluttinnlegget som nylig ble sendt til retten.

– Godt håndtverk

Aibel mener at selskapet ikke har gjort noe galt.

Advokat Kate Hidle i NHO representerer Aibel både i denne saken og i andre saker som er forlikt. Hun har lagt ned påstand om at Aibel må frifinnes og at ingeniøren må gå fra stillingen fra den datoen retten bestemmer.

NHO-advokaten ønsker ikke å kommentere saken som nå kommer for retten, men sier følgende om den generelle situasjonen:

– Aibel har vært i en situasjon hvor de i flere runder har nedbemannet 600-700 ansatte. Da er det nesten ikke til å unngå at noen saker havner i rettsapparatet. Det er veldig få i forhold til mengden, sier Hidle til Teknisk Ukeblad.

Hun mener nedbemanningene har vært nødvendige for å gjøre bedriften i stand til å vinne nye oppdrag.

NHO-advokaten har også bistått en rekke andre selskaper i arbeidstvister som har dukket opp etter oppsigelser i leverandørindustrien de siste to årene.

– Bedriftene mener de tar en saklig utvelgelse. Stort sett vil jeg si at det utøves godt håndverk i dette, men selvsagt kan noen være uenige, sier hun.

– Over stokk og stein

Nito-advokat Kirsten Rydne ønsker ikke å kommentere den konkrete saken på dette tidspunktet, men hun reagerer på NHO-advokat Kate Hidles fremstilling av den generelle situasjonen.

– Vi er grunnleggende uenig i at bedriftene har utøvd godt håndverk i utvelgelsen av folk som blir sagt opp. Dette er tema i mange av sakene der vi bistår våre medlemmer, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Siste års nedbemanninger har gått over stokk og stein i mange bedrifter, også i de store og presumtivt profesjonelle, legger hun til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.