For et påbygg på 750 m2 sparte Aspelin Ramm Eiendom rundt 350.000 kroner ved å legge en ekstra sterk membran og torvsekker på taket i stedet for vanlig takpapp.
– Vi har ikke finregnet på det, men det er i den størrelsesroden, bekrefter prosjektleder Kenneth Harstad.
Krav om overvannshåndtering
Han skulle føre opp et tilbygg på 750 kvadratmeter til et eksisterende bygg i Alf Berjkes vei i Oslo. Påbygget utløste krav om overvannshåndtering. Det ville kreve et fordrøyningsbasseng på 20 m3, rørinstallasjoner og masseforflytning.
– Det var da jeg begynte å leke med tanken om sedumtak i stedet. Det passer godt inn i et hardt industrielt miljø, forteller han.
Sedumtak viste seg å ikke har tilstrekkelig kapasitet, i stedet ble det lagt ut sekker av netting med torv innbladet gressfrø.
Les også: Dyrker økologiske grønnsaker på taket
Moderat vedlikehold
– Nederst la vi en forsterket membran som ikke skulle bli ødelagt av røtter, deretter var det bare å leggene sekkene butt i butt, åpne noen sekker og rake ut torv på toppen for å jevne ut, så var jobben gjort.
Harstad forteller at vedlikeholdskravene er små, men større enn for tak med papp. Det var behov for vanning helt i starten, så må gresset klippes et par ganger i året og gjødsles fra tid til annen.
Han forteller at vekten ikke bød på noen problem fordi tilbygget er prosjektert for å kunne ta ytterligere en etasje.
– Men selv uten hadde det ikke kostet all verden å forsterke konstruksjonen. Vekten av gresstakek er 130 kg/m2 når det er mettet med vann.
Les også: Her bygges Norges nye universitet
Vurderer grønne tak
Foreløpig står gressflaten tom, men selskapet vurderer nå om taket kan benyttes på andre måter, for eksempel av dem som jobber i bygget.
Harstad forteller at det ikke lenger er vanskelig å få prosjektert slike tak. Sintef Byggforsk har gjort feltforsøk og laget en rapport for Nittedal Torvindustri. Der kommer det frem beregninger og tabeller som gjør det enkelt for rådgiverne å beregne hva som skal til for å legge tung torv på taket.
– Vi vurderer nå grønne tak for et hvert nytt prosjekt, sier Isak Oksvold, direktør for miljøl og samfunnsansvar hos Aspelin Ramm Eiendom.
Les også: