Når sveiser Jan Arild Røstad går løs på den store stålkonstruksjonen med sveiseapparatet sitt, bruker apparatet mye mindre strøm enn tidligere.
Bedre lys i verkstedhallen gjør at han kan jobbe mer effektivt.
Når han går i garderoben etter jobb, er det varmtvann nok til de som jobber der, men det står ikke lenger fire store varmvannstanker og varmer opp overflødig vann.
Sparer 11,5 GWh
Årlig sparer verftet i Verdal minst 11,5 GWh ved å ha kontinuerlig søkelys på energibruk i produksjon og investeringer.
Dette er kun den dokumenterte effekten – i tillegg kommer tiltak som ikke kan dokumenteres, mindre bemanning enn tidligere og endret produksjon. Inkludert disse momentene, er den totale energibesparelsen på 33 GWh.
Over alt
– Enøktiltakene gjennomsyrer hele bedriften, sier en ganske stolt eiendomssjef Torgeir Brun-Svendsen ved Aker Kværner Verdal.
Ved å investere i bedre utstyr og lære opp alle ansatte, har verftet halvert energiinnsatsen per time.
Tidligere beregnet de et energipåslag på nesten 14 kroner per arbeidstime. Nå er dette kuttet til drøyt sju kroner hver time.
43 enøktiltak
– Dette gjør oss mer konkurransedyktige, poengterer Brun-Svendsen overfor Teknisk Ukeblad. Selskapet har gjennomført 43 ulike enøktiltak, med hjelp fra sivilingeniør og konsulent Anders Overrein.
– Vi har nådd alle målene vi hadde da vi startet prosjektet, sier en fornøyd Overrein.
De har også benyttet studenter til deler av arbeidet, for eksempel til å skrive rapporter om varme og ventilasjon i enkelte haller.
Enøkprosjektet har kostet 2,5 millioner kroner, hvor Aker Kværner Verdal har fått støtte fra Enova på 950.000 kroner.