Entreprenør Nolan Bushnell sto bak det første videospillet noensinne, han introduserte USA for spillkonsollen og grunnla verdenskjente Atari Corporation. Siden da har han både feilet og lykkes med sine innovasjoner og investeringer.
Snart runder han 70 år. Han har vært med på en lange reise som entreprenør og investor gjennom flere tiår. Det skal han snakke om på Technoport-konferansen i Trondheim 18 mars, men Teknisk Ukeblad fikk tatt en prat med han før det.
Les også: Slik får du penger til din idé
Les science fiction
Skal du bli teknologigrunder eller bare følge med på hvordan teknologiutviklingen vil foregå fremover, da bør du lese science fiction-bøker.
– Teknologiutviklingen akselerer raskt og rett over hodet på oss. Leser du noen av gamle science fiction-bøker kan du se at enkelte forfattere har hatt rett i sine spådommer om fremtiden.
– Hvilke forfattere tenker du på da?
– Neal Stephenson er generelt god til å forutsi trender. For eksempel i boken sin «The Diamond Age».
Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?
Paradigmeskifte 1, 2, 3
Bushnell mener at i årene som kommer vil det skje store paradigmeskifter eller «disruptions» som han kaller dem. Det vil by på mange spennende muligheter for de som ønsker å starte noe for seg selv.
– Ta for eksempel førerløse biler. Mange muligheter vil åpne seg for hva man kan gjøre når man ikke kjører bil. Mennesker vil kunne kjøre lengre vekk og vil ha mye mer tid til å fordrive når de ikke kjører.
– Det andre er nanoteknologi. Nye materialer med ekstraordinære egenskaper vil bli utviklet. En skyskraper vil veie noen få hundre kilo og ikke tonn på grunn av nye materialegenskaper. 3d-teknologi spiller også en viktig rolle i denne utviklingen.
– Det tredje er virtuell virkelighet og spill. På grunn av tekniske utfordringer har det ikke blitt spredt helt ennå. Men det vil endre seg raskt. Med Oculus-teknologi vil revolusjonære ting skje kanskje allerede neste år.
Les også: 7 steg for å få tak i penger til din idé
Ansatte Steve Jobs
Bushnell er også kjent for boka «Finding the next Steve Jobs», og var tidligere arbeidsgiver for Apples grunnleggere Steve Jobs og Steve Wozniak. I 1976 fikk Bushnell tilbud om å kjøpe aksjer for 50.000 dollar i Jobs nyoppstartede selskap.
Bushnell takka nei til det. Han sier humoristisk at han ler av det når han ikke gråter.
– Du jobber som investor nå. Hvilke type gründere investerer du i?
– Jeg liker mennesker som optimistiske, hardtarbeidende, målrettede og lidenskapelige i hva de jobber med. Kvaliteter som å føle synd på seg selv eller skylde på alt annet annet for at man ikke lykkes, er noe jeg styrer unna. Jeg vil ha de som tar ansvar for sine handlinger og brenner for noe.
– Steve Jobs var slik. På skala fra 1 til 10 når det gjelder lidenskap var han på 11. Det er en god forutsetning for at han ville lykkes.
Les også: Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere
Lettere å være grunder i dag
Bushnell sier at det er mye lettere å være entreprenør I dag enn før. Verktøyene er mye billigere og man trenger færre folk for å starte noe.
– Hva er dine råd til entreprenører?
– Just do it. Ikke vær så redd for å mislykkes. Du lærer så mye av det, og neste gang du prøver vil det bli mye enklere.
Les også: 12 «fun facts» om norsk nyskapning
Utdanning og neurovitenskap
Bushnell jobber til daglig med sitt eget selskap Brainrush som er plattform for utdanningsspill.
Han mener at det vil også skje store endringer innenfor utdanningsteknologi. Men det avhenger av hvor langt vi kommer i vår forskning om hjerne og neurovitenskap.
– Tenk at vi kan bli bedre på å huske alt det vi har lært på skolen, og utnytte hjernekapasiteten vår bedre enn vi gjør i dag.
– Er det noen teknologier og selskaper som du synes får for mye oppmerksomhet?
– Ja, det er noen selskaper som opplever for mye av det. Jeg vil ikke nevne hvilke, men det er snakk som store internettselskaper som blir priset høyt på markedet og mangler gode forretningsmodeller.
– Det skapes en boble og de er sårbare fra det øyeblikket en bedre ide kommer ut på markedet.
Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015
Flere fra USA
I tillegg til Bushnell får Technoport-konferanse i Trondheim besøk av:
- Samantha Quist tidligere markedsføringsleder av Google sine produkter som nå inspirerer unge kvinner inn i entreprenørskap og innovasjon.
- Pascal Finette en serie-entreprenør som arbeider med å få frem nye gründere ved Singularity University's Startup Lab.
- Anne Kjær Reichert, gründeren som har tatt med seg det suksessfulle Peace Innovation Lab konseptet fra Stanford University og lansert en spin-off i Berlin.
- Angela Lamont, direktør for verdens eneste folke-finansierte månelanding (ikke i overført betydning) the Lunar Mission One space program.
Av norske entreprenører vil man møte Alf Egil Bogen og Geir Førre som har begge bygget sine karrierer basert på mikrobrikker.
Leder av Technoport Gøril Forbord sier at de gjentar også suksessen fra i fjor og vil organisere Live Crowdfunding Experience.
– Fire norske startups vil presentere seg selv og sin produktidè foran publikum i en fullsatt storsal på velkjente Studentersamfundet. Hvem som helst i publikum kan kjøpe aksjer i de fire oppstartbedriftene, sier Forbord tidligere til digi.no
Under Technoport14 ble den første norske crowdfundingen av denne typen arrangert og det ble en stor suksess. Til sammen ble det samlet inn omkring 700 000 kroner på én kveld.