ARKIVNYHETER

St. Olav til industriforsker

Anders J. Steensen
7. okt. 2009 - 20:41
Vis mer

H.M. Kongen utnevnte dr. scient og senior forskningsdirektør Arne Berg til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans sentrale rolle innen forskning og utvikling av diagnostiske legemidler.

H.M. Kongen har i sin vurdering lagt vesentlig vekt på at Bergs vitenskapelige arbeid har vært en viktig faktor for å forbedre helsesituasjonen til et stort antall pasienter i Norge og internasjonalt.

Verdensledende

Dr. Arne Berg har arbeidet med å utvikle kontrastvæsker for røntgen, magnettomografi (MRI), Computertomografi og ultralyd alt for å få bedre bildediagnostikk i 30 år.

Hans arbeid har betydd mye for utviklingen av Nycomed, nå GE Healthcare, til å bli verdensledende innen utvikling av kontrastvæsker for medisinsk bildediagnostikk

– Jeg vil si at denne utnevnelsen er til alle som jeg har arbeidet sammen med i de 30. årene jeg jobbet med dette. Å utvikle denne typen avanserte produkter er et lagarbeid hvor jeg har vært så heldig å lede dette, sier dr. Arne Berg til Teknisk Ukeblad.

Halv milliard mennesker

– Uten hans arbeid hadde vi ikke vært det selskapet vi er i dag. Dette har betydd mye for de 500 millioner pasienter som har fått hjelp av våre kontrastvæsker for å stille riktig diagnose i forbindelse med sykdom, sier administrerende direktør Jan Fikkan ved GE Healthcare.

– I tillegg har det sikret 600 arbeidsplasser med hovedsakelig forskning i Oslo og 320 solide arbeidsplasser ved vårt anlegg på Lista, som er verdens største innen produksjon av slike kontrastvæsker. Dette er en viktig del av utviklingen av det moderne kunnskapsbaserte Industri-Norge, sier Fikkan.

Brukes daglig i pasientbehandling

– Arne Bergs arbeid er grunnlaget for at et av verdens fremste miljøer innen medisinsk bildediagnostikk finnes i Norge i dag. Vi bruker resultatene av hans arbeid daglig i vår virksomhet. Alle pasienter med hjerteproblemer, som har kreft, eller andre alvorlige sykdommer behandles med apparatur og metoder som ikke kunne brukes uten apparatene og kontrastvæskene som han har bidratt til å framstille, sier dr.med. Jarl Jakobsen ved det sammenslåtte Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

Se det usynlige

Da Arne Berg begynte i Nycomed i 1979 var det som forsker i utviklingsavdelingen for kontrastvæsker.

Etter hvert skiftet virksomheten eiere og navn for så til sist ende opp som et GE-selskap.

– Med ressursene til GE er vi godt rustet til å møte framtiden. Mitt motto har hele tiden vært at vi skal gjøre det usynlige synlig. Det som er viktig å forstå er at det ikke finnes snarveier i denne bransjen. All utvikling tar tid, minst 10 år fra idé til produktet kommer på markedet. Jeg er takknemlig for at jeg har være med på dette, sier Berg.

Viktig for helsen

– Jeg er overbevist om at uten hans arbeid hadde ikke GE vært interessert å kjøpe opp daværende Amersham, som selskapet het i 2002. Ved dette oppkjøpet fikk GE tilgang til verdens fremste teknologer inne kontrastvæsker og framstilling av kontrastvæsker. Sammen med GE som en ledende leverandør av teknisk medisinsk utstyr, betyr dette mye for den teknologiske og medisinske utviklingen. Dette vil bety mye for folks helse, særlig med tanke på eldrebølgen som kommer, sier Fikkan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.