– Det er ingen god utvikling for et samfunn som vil være fullverdig. Jeg vil ikke fremstå som noen motstander av bruk av engelsk. Men her er det noe som virker litt panisk og ikke gjennomtenkt, sier direktør Sylfest Lomheim i Språkrådet til Aftenposten.
– Viktig
Det gjør han i forbindelse med en ny Nifu Step-undersøkelse som konstaterer at 27 prosent av masterstudentene i Norge går på engelskspråklige studieprogrammer. Samtidig er 85 prosent av masterstudentene norske.
– Årsaken kan være at engelsk oppleves som viktig. Engelsk blir sett på som moderne, fremtidsrettet og kul, og gir prestisje, sier forsker Vera Schwach, som sto bak undersøkelsen.
Har økt
Det er første gang man ser systematisk på dette fenomenet, men resultater fra enkeltundersøkelser tidligere tyder på at det er langt flere engelske masterprogrammer i dag enn for bare noen år siden.
Særlig er det økonomi, ledelse og markedsføring, medisin, teknologiske fag og naturvitenskap som har høy andel engelskspråklige programmer. Bare ved universitetet i Oslo har antall engelskspråklige kurs økt fra 40 til 800 siden 2003.
Ut over kvaliteten
Sylfest Lomheim frykter at den høye bruken av engelsk går ut over kvaliteten på utdanningen.
– Nå er det viktig å få dokumentert hva dette har å si for den faglige kvaliteten. Alt tyder på at læringen og forståelsen blir alvorlig hemmet når undervisningen ikke foregår på morsmålet, sier han.
– Internasjonalt
Forskningssjef Toril Hernes ved SINTEF er imidlertid ikke bekymret.
– Forskningen i dag er internasjonal, og alle må beherske å skrive på engelsk. Det er en naturlig utvikling, og jeg tror det gir hjelp til senere for dem som velger master på engelsk, sier hun til Aftenposten.