For å redusere antall fuktskader i norske bygg ønsker Standard Norge å innføre en ny fuktmålingsstandard.
– Vi jobber med to høringsutkast til fuktmålingsstandarder som sier noe om hvilke metode som skal brukes når man måler fukt i bygg, sier prosjektleder José S. Delgado i Standard Norge til Teknisk Ukeblad.
De nye standardene skal gjelde både betong og tre, og krever bedre måling allerede i byggfasen.
Færre fuktskader
Bruk av standarder er et godt hjelpemiddel for å begrense omfanget av fuktskader, ifølge Delgado.
Han sier Standard Norge har fått flere innspill om svakheter i dagens målemetode, og at det er bakgrunnen for de nye forslagene.
– I dag finnes det ingen oppdatert metode for hvordan man måler fukt. Det fører til mange ulike varianter, som gir upresise resultater, sier han.
Delgado mener en satt standard vil gagne både byggenæringen og privatpersoner.
– Det vil gi bransjen klare og entydige beskrivelser av hvordan fukt skal håndteres, og dermed være et godt hjelpemiddel for å begrense omfanget av fuktskader. For privatpersoner vil en satt standard være en sikkerhet for at alt er gjort på en fornuftig måte, sier han.
Les også: Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»
Besparelser på sikt
Som følge av de to standardene vil det blant annet stilles strengere krav til utstyr, målemetode og dokumentasjon.
– Målingen blir nok noe dyrere enn i dag, men måleresultatene blir mer pålitelige og sammenlignbare dersom alle målinger gjøres i henhold til en standardisert metode. Det vil gi besparelser på sikt, i form av færre fuktskader, og dermed færre diskusjoner og tvister, sier Delgado.
Delgado får støtte av seniorforsker Sverre B. Holøs i Sintef Byggforsk.
– Det er ingen tvil om at de nye målestandardene vil medføre mer presis dokumentasjon, og gi mulighet til bedre sikkerhet mot å bygge inn skadelig fukt, sier han i en pressemelding.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Strenge regler
Holøs oppfordrer alle i byggebransjen til å sette seg godt inn i de foreslåtte standardene allerede i høringsperioden.
– Dersom standardene fastsettes slik de sendes ut på høring, vil byggenæringen måtte gjennomføre og dokumentere noen hundre tusen fuktmålinger i tre og betong hvert år fra og med 2015, og kravene til hvordan hver enkelt måling skal utføres blir betydelig strengere, sier han.
Les også: