Start med lavthengende frukter

-En veldig riktig beslutning. Slik karakteriserer Tor Ronny Gjelstenli, avdelingsleder hos Amatec, beslutningen om ikke å forsøke en fullskala automatisering av strøm.

21. jan. 2016 - 08:20

– Ved å begynne med de lavthengende fruktene vil man bygge kompetanse i bedriften. Etter hvert vil hele organisasjonen se muligheter. Det vil også bidra til å skape gode forhold til leverandører, til slike som oss. Godt samarbeid er viktig, og da kan det bli for krevende å starte med et omfattende prosjekt, sier Gjelstenli.

Les hovedsaken: Intens jakt på god automatisering

Rask kommunikasjon

Han snakker om myke materialer. Hovedgrunnene til at det er vanskelig å automatisere prosesser med myke materialer er først og fremst at de er elastiske, og elastisiteten er veldig forskjellig. De kan heller ikke styres langs klosser eller skinner som harde materialer.

Hos Amatec på Sykkylven er oppfatningen likevel at automatisering av myke materialer kommer. Men Gjelstenli våger ikke gjette på noe tidsperspektiv.

– Nei, det er veldig vanskelig. Ikke minst fordi det er avhengig av om det er industribedrifter som vil satse. Men det er ingen tvil om at det kommer. De viktigste faktorene er bedre sensorer, pls-er og vision-systemer som fører til langt raskere kommunikasjon imellom styringssystemene og dermed økt kontroll.

Han får støtte fra Ottar Henriksen, prosjektdirektør i Sintef Raufoss Manufacturing.

– De fleste roboter er forhåndsprogrammerte, vi ser at for myke materialer er det behov for mer sanntidsstyring. Det betyr mer intelligens, mer og bedre sensorikk, sier Henriksen.

muligheter for FoU-prosjekt

Men så langt finnes det lite fleksibel automatisert søm, i de fleste tilfeller er tekstilene fastspent i rammer, og utstyret er spesialtilpasset et produkt i større serier. Likevel ser Amatec muligheter i Norge. Ved siden av møbelindustrien vil alle bransjer der tekniske tekstiler inngår dra nytte av automatisert produksjon.

– Så er det fiskeindustrien og oppdrett. Det vil kunne brukes på not og trål, og jeg vil tro at de fleste som produserer i Norge gjør seg tanker om dette.

Henriksen reiser tvil om automatisert produksjon med myke materialer er for smalt til at det egner seg for en SFI eller et større FoU-prosjekt. Gjelstenli derimot tror at om industrien vil, så er det realistisk å dra i gang et større FoU-prosjekt om automatisering av myke materialer.

– Et program for automatisert produksjon med myke materialer krever tre parter. For SFI Normann var Sintef forskningspartneren, så var det industrien som bruker, og Amatec kom inn som bindeleddet. Vi tok de forskningsbaserte prototypene og bygget maskiner for industrien. Jeg tror mulighetene for å nå frem hos Norges forskningsråd er gode, og Amatec er interessert, sier Gjelstenli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.